Укусан јесењи драгуљ који чува здравље – каки јабука

24.11.2022. 20:09
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Неправедно запостављена каки јабука права је бомба када су у питању витамини, минерали, антиоксиданси. Укусни наранџасти плодови јачају имуни систем, помажу организму у борби против бројних болести и због тога нутриционисти саветују да током јесени што чешће буду на тањиру.

Поријеклом из Кине, каки јабука узгаја се већ хиљадама година због свог укусног воћа и лијепог дрвета.

Плодови наранџасте боје познати су по свом слатком укусу налик меду. Ипак, неке сорте су опорог укуса што значи да су плодови богати биљним материјама танинима који незрелом воћу дају сув, горак укус. Овакве врсте каки јабука морају бити потпуно зреле прије јела.

У хрскавој сорти Фуyу чији су плодови у облику парадајза може се уживати чак и када није потпуно зрела.

Каки јабуке једу се свјеже, сушене или куване. Од њих се широм свијета припремају желеи, пића, пите, пудинзи, а у неким крајевима без њих се не могу замислити слана јела попут карија, салате са пилетином и друга јела са месом.

Ово воће не само да је укусно, већ је и препуно хранљивих материја које могу бити од користи организму на неколико начина.

Наранџасте јабуке богате су витаминима и минералима, укључујући витамине А, Це и Бе, калијум и манган. Такође садрже корисна биљна једињења попут танина и флавоноида. Одличан су извор моћних антиоксидантних једињења попут каротеноида и флавоноида.

Исхрана богата овим једињењима доводи се у везу са смањеним ризиком од одређених болести, укључујући болести срца и дијабетес.

Флавоноидни антиоксиданти и танини, којима обилују каки јабуке изузетно су корисни за здравље срца тако што смањују крвни притисак и ниво холестерола.

Стања као што су болести срца, артритис, дијабетес, рак и гојазност доводе се у везу са хроничним упалама.

Срећом, одабир хране која садржи обиље противупалних једињења може помоћи у одбрани тијела од развоја запаљења, а тиме и ризика од болести.

Каки јабука може се похвалити и завидном количином антиоксиданса витамина Це, који помаже управо при смањењу упала, уобичајеног узрока многих болести.

Превише холестерола, посебно „лошег“ ЛДЛ холестерола, може повећати ризик од срчаних болести, можданог и срчаног удара.

Намирнице богате растворљивим влакнима, као што су воће и поврће, могу помоћи при смањивању високог нивоа холестерола помажући тијелу да се ослободи вишка.

Због тога ово воће може помоћи и у снижавању холестерола, смањењу нивоа шећера у крви и одржавању здравља дигестивног система.

Коментари 0
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 35m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    17h 59m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    13h 28m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    5h 5m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    4h 46m
    0