Ukusan jesenji dragulj koji čuva zdravlje – kaki jabuka

24.11.2022. 20:09
0
IZVOR: nezavisne.com

Nepravedno zapostavljena kaki jabuka prava je bomba kada su u pitanju vitamini, minerali, antioksidansi. Ukusni narandžasti plodovi jačaju imuni sistem, pomažu organizmu u borbi protiv brojnih bolesti i zbog toga nutricionisti savetuju da tokom jeseni što češće budu na tanjiru.

Porijeklom iz Kine, kaki jabuka uzgaja se već hiljadama godina zbog svog ukusnog voća i lijepog drveta.

Plodovi narandžaste boje poznati su po svom slatkom ukusu nalik medu. Ipak, neke sorte su oporog ukusa što znači da su plodovi bogati biljnim materijama taninima koji nezrelom voću daju suv, gorak ukus. Ovakve vrste kaki jabuka moraju biti potpuno zrele prije jela.

U hrskavoj sorti Fuyu čiji su plodovi u obliku paradajza može se uživati čak i kada nije potpuno zrela.

Kaki jabuke jedu se svježe, sušene ili kuvane. Od njih se širom svijeta pripremaju želei, pića, pite, pudinzi, a u nekim krajevima bez njih se ne mogu zamisliti slana jela poput karija, salate sa piletinom i druga jela sa mesom.

Ovo voće ne samo da je ukusno, već je i prepuno hranljivih materija koje mogu biti od koristi organizmu na nekoliko načina.

Narandžaste jabuke bogate su vitaminima i mineralima, uključujući vitamine A, Ce i Be, kalijum i mangan. Takođe sadrže korisna biljna jedinjenja poput tanina i flavonoida. Odličan su izvor moćnih antioksidantnih jedinjenja poput karotenoida i flavonoida.

Ishrana bogata ovim jedinjenjima dovodi se u vezu sa smanjenim rizikom od određenih bolesti, uključujući bolesti srca i dijabetes.

Flavonoidni antioksidanti i tanini, kojima obiluju kaki jabuke izuzetno su korisni za zdravlje srca tako što smanjuju krvni pritisak i nivo holesterola.

Stanja kao što su bolesti srca, artritis, dijabetes, rak i gojaznost dovode se u vezu sa hroničnim upalama.

Srećom, odabir hrane koja sadrži obilje protivupalnih jedinjenja može pomoći u odbrani tijela od razvoja zapaljenja, a time i rizika od bolesti.

Kaki jabuka može se pohvaliti i zavidnom količinom antioksidansa vitamina Ce, koji pomaže upravo pri smanjenju upala, uobičajenog uzroka mnogih bolesti.

Previše holesterola, posebno „lošeg“ LDL holesterola, može povećati rizik od srčanih bolesti, moždanog i srčanog udara.

Namirnice bogate rastvorljivim vlaknima, kao što su voće i povrće, mogu pomoći pri smanjivanju visokog nivoa holesterola pomažući tijelu da se oslobodi viška.

Zbog toga ovo voće može pomoći i u snižavanju holesterola, smanjenju nivoa šećera u krvi i održavanju zdravlja digestivnog sistema.

Komentari 0
Najčitanije
 • Pukao ringišpil u Palama
  10h 11m
  1
 • Jednogodišnjak u kritičnom stanju nakon nezgode na zip-lajnu
  22h 50m
  1
 • U zaključanom stanu pronađena mrtva braća
  14h 18m
  0
 • Registrovana kozja kuga, uništeno oko 2.500 životinja
  12h 17m
  0
 • Kako sam zaboravio rođeno dijete: Potresna priča oca čiji je sin umro u kolima
  20h 44m
  0