Уложена жалба за Јошаницу која побија наводе из одлуке Суда БиХ

22.09.2023. 13:15
0
ИЗВОР: srna.rs

Тужилаштво БиХ уложило је жалбу на одлуку Суда БиХ који је одбио оптужницу против 13 припадника такозване Армије БиХ за ратне злочине над Србима у Јошаници код Фоче, потврдио је Срни портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

- Жалба је опширна и побија наводе из одлуке суда - истакао је Грубешић.

Суд БиХ одбио је оптужницу против некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ за ратни злочин над 56 српских цивила у Јошаници код Фоче 1992. године.

У Јошаници је убијено 56 цивила српске националности, рањено око 10 жртава, а куће, имовина, пољопривредни и помоћни објекти запаљени су и уништени.

- Оружани напад који су водили и у којем су учествовали оптужени извршен је на небрањено село насељено цивилним становништвом, а међу жртвама било је старијих особа, жена и дјеце, најстарија жртва био је старац од 88 година, а најмлађа жртва била је дјевојчица од двије године - саопштено је раније из Тужилаштва БиХ.

Неке од жртава су мучене и убијене на изузетно свиреп начин.

За те злочине оптужени су Ферид Буљубашић /70/, Ахмет Сејдић Ахмет /63/, Рашид Собо /58/, Шефко Глушац /62/, Закир Јамак /54/, Бахрудин Мухић звани Бане /59/, Адем Фехрић /61/, Мустафа Пољо звани Муса /58/, Енвер Кустура звани Пена /56/, Мухамед Лиска /50/, Сакиб Чакар /66/, Изет Сејдић /67/ и Мунир Нало /53/. 

Коментари 0
Повезане вијести
Нова суспензија за Диану Кајмаковић Нова суспензија за Диану Кајмаковић
Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ Миличевић: Оптужница и мјере забране Драгомиру Васићу најсрамније странице правосуђа БиХ
Суђење Буљубашићу: Свједок видио мртве комшије у клисури Суђење Буљубашићу: Свједок видио мртве комшије у клисури
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    4h 11m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    22h 33m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    23h 48m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    19h 41m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    22h 47m
    1