Uložena žalba za Jošanicu koja pobija navode iz odluke Suda BiH

22.09.2023. 13:15
0
IZVOR: srna.rs

Tužilaštvo BiH uložilo je žalbu na odluku Suda BiH koji je odbio optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratne zločine nad Srbima u Jošanici kod Foče, potvrdio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

- Žalba je opširna i pobija navode iz odluke suda - istakao je Grubešić.

Sud BiH odbio je optužnicu protiv nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Jošanici kod Foče 1992. godine.

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

- Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine - saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Za te zločine optuženi su Ferid Buljubašić /70/, Ahmet Sejdić Ahmet /63/, Rašid Sobo /58/, Šefko Glušac /62/, Zakir Jamak /54/, Bahrudin Muhić zvani Bane /59/, Adem Fehrić /61/, Mustafa Poljo zvani Musa /58/, Enver Kustura zvani Pena /56/, Muhamed Liska /50/, Sakib Čakar /66/, Izet Sejdić /67/ i Munir Nalo /53/. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Nova suspenzija za Dianu Kajmaković Nova suspenzija za Dianu Kajmaković
Miličević: Optužnica i mjere zabrane Dragomiru Vasiću najsramnije stranice pravosuđa BiH Miličević: Optužnica i mjere zabrane Dragomiru Vasiću najsramnije stranice pravosuđa BiH
Suđenje Buljubašiću: Svjedok vidio mrtve komšije u klisuri Suđenje Buljubašiću: Svjedok vidio mrtve komšije u klisuri
Najčitanije
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    12h 4m
    0
  • Neradni dan u Srpskoj
    13h 51m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    12h 51m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    9h 31m
    0
  • Nađa Rudakijević, učenica OŠ „Petar Petrović Njegoš“, nagrađena na likovnom konkursu Crvenog krsta
    8h 49m
    0