Умјетност најбоље зближава народ

02.06.2019. 19:42
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Представом “Школа за жене” позоришта домаћина, Народног позоришта РС, у суботу навече почео је 22. Театар фест “Петар Кочић” у Бањалуци.

Извођењу прве представе претходила је свечаност отварања.

“Имам привилегију да вас позовем и понудим могућност да уживате у најинтелигентнијој чаролији, која најдуже траје у историји цивилизације, у нашем дому у позоришту и то према нашем избору и мишљењу. Наш Театар фест вам пружа могућност да видите репрезентацију представа из региона између два фестивала и да на основу тога цијените и оцјењујете и наш рад и достигнућа”, рекао је на свечаности отварања Ненад Новаковић, директор Народног позоришта РС.

Нагласио је да ће на Театар фесту учествовати најбољи позоришни ансамбли из БиХ и региона.

“Сви који дођу у Народно позориште РС неће отићи разочарани и остати равнодушни, јер је фестивал нешто најбоље што је створено на језику који разумијемо у овом региону“, рекао је Новаковић.

Наталија Тривић, министар просвјете и културе РС, истакла је да је пут умјетности и стваралаштва најбољи за приближавање и упознавање народа, успостављање сарадње и добре комуникације.

“Радује ме што Народно позориште РС 22. пут отвара врата Театар фесту, који ће и ове године представити нову магију позоришта под слоганом ‘Историја и легенда’ и путем ње нека од најзначајнијих професионалних остварења из наше земље и окружења“, рекла је Тривићева.

Додала је да ће на Театар фесту, осим позоришних ансамбала из БиХ и региона, бити и позориште из Санкт Петербурга, отварајући на тај начин врата новој сарадњи у савременом изразу позоришне умјетности.

“Значај овог фестивала је у афирмацији позоришног стваралаштва, у представљању најбољих и умјетнички најрелевантнијих сценских остварења из домаће и међународне продукције, која доприносе промоцији нових и остварених културних вриједности на међународној сцени”, рекла је Тривићева.

У име града домаћина, Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, подсјетио је да је могуће да чедо буде старије од онога у оквиру чега треба дјеловати, јер је Театар фест стар 22 године, а одржава се у оквиру “Прољећа у Бањалуци”, које траје тек другу годину и које у периоду од 15. априла до 15. јуна публици нуди око 100 разноврсних умјетничких програма.

“Театар фест показује како се може трајати више од двије деценије и како одржавати једну регионално респектабилну манифестацију“, закључио је Радојичић.

Представа НС РС “Школа за жене”, којом је отворен Театар фест, настала је по истоименом комаду Жан Батиста Поклена Молијера, у режији београдске позоришне редитељке Ђурђе Тешић.

У својој најмање извођеној комедији Молијер се бави питањем односа према жени.

Синоћ су на Великој сцени, са почетком у 20 часова, публици требали да се представе специјални гости Драмски театар на Васиљевском из Санкт Петербурга комадом “Малограђани”.

Током фестивала публика ће у такмичарској селекцији моћи да погледа пет представа театара из БиХ, Србије и Хрватске.

Вечерас ће бити одиграна представа Београдског драмског позоришта “Расло ми је бадем дрво”, а сутра навече “Тариф” у извођењу Српског народног позоришта Нови Сад и Народног позоришта Сомбор.

У сриједу ће публика моћи да погледа комад “Народни посланик”, који изводе Оxyген Продуцтион и Босански културни центар Сарајево, у четвртак “Говори гласније” Сатиричког казалишта Керемпух и у петак “У чије име” Народног позоришта Ниш. Ове представе биће одржане на Великој сцени с почетком у 20 часова.

Театар фест ће бити завршен 8. јуна извођењем представе “Цигански кабаре” Љиљане Стјепановић, након које слиједи проглашење најбољих и додјела награда.

Коментари 0
Повезане вијести
Мандрапа: Након свега што преживи човјек мора да крене даље Мандрапа: Након свега што преживи човјек мора да крене даље
Премијера документарне драме „Ко камен“ у Народном позоришту Републике Српске Премијера документарне драме „Ко камен“ у Народном позоришту Републике Српске
Премијера документарне драме „Ко камен“ у Народном позоришту: Веленка Брстинова и кћер јој Драгана Премијера документарне драме „Ко камен“ у Народном позоришту: Веленка Брстинова и кћер јој...
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 34m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 33m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 15m
    4
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 46m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 48m
    0