Umjetnost najbolje zbližava narod

02.06.2019. 19:42
0
IZVOR: nezavisne.com

Predstavom “Škola za žene” pozorišta domaćina, Narodnog pozorišta RS, u subotu naveče počeo je 22. Teatar fest “Petar Kočić” u Banjaluci.

Izvođenju prve predstave prethodila je svečanost otvaranja.

“Imam privilegiju da vas pozovem i ponudim mogućnost da uživate u najinteligentnijoj čaroliji, koja najduže traje u istoriji civilizacije, u našem domu u pozorištu i to prema našem izboru i mišljenju. Naš Teatar fest vam pruža mogućnost da vidite reprezentaciju predstava iz regiona između dva festivala i da na osnovu toga cijenite i ocjenjujete i naš rad i dostignuća”, rekao je na svečanosti otvaranja Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta RS.

Naglasio je da će na Teatar festu učestvovati najbolji pozorišni ansambli iz BiH i regiona.

“Svi koji dođu u Narodno pozorište RS neće otići razočarani i ostati ravnodušni, jer je festival nešto najbolje što je stvoreno na jeziku koji razumijemo u ovom regionu“, rekao je Novaković.

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS, istakla je da je put umjetnosti i stvaralaštva najbolji za približavanje i upoznavanje naroda, uspostavljanje saradnje i dobre komunikacije.

“Raduje me što Narodno pozorište RS 22. put otvara vrata Teatar festu, koji će i ove godine predstaviti novu magiju pozorišta pod sloganom ‘Istorija i legenda’ i putem nje neka od najznačajnijih profesionalnih ostvarenja iz naše zemlje i okruženja“, rekla je Trivićeva.

Dodala je da će na Teatar festu, osim pozorišnih ansambala iz BiH i regiona, biti i pozorište iz Sankt Peterburga, otvarajući na taj način vrata novoj saradnji u savremenom izrazu pozorišne umjetnosti.

“Značaj ovog festivala je u afirmaciji pozorišnog stvaralaštva, u predstavljanju najboljih i umjetnički najrelevantnijih scenskih ostvarenja iz domaće i međunarodne produkcije, koja doprinose promociji novih i ostvarenih kulturnih vrijednosti na međunarodnoj sceni”, rekla je Trivićeva.

U ime grada domaćina, Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, podsjetio je da je moguće da čedo bude starije od onoga u okviru čega treba djelovati, jer je Teatar fest star 22 godine, a održava se u okviru “Proljeća u Banjaluci”, koje traje tek drugu godinu i koje u periodu od 15. aprila do 15. juna publici nudi oko 100 raznovrsnih umjetničkih programa.

“Teatar fest pokazuje kako se može trajati više od dvije decenije i kako održavati jednu regionalno respektabilnu manifestaciju“, zaključio je Radojičić.

Predstava NS RS “Škola za žene”, kojom je otvoren Teatar fest, nastala je po istoimenom komadu Žan Batista Poklena Molijera, u režiji beogradske pozorišne rediteljke Đurđe Tešić.

U svojoj najmanje izvođenoj komediji Molijer se bavi pitanjem odnosa prema ženi.

Sinoć su na Velikoj sceni, sa početkom u 20 časova, publici trebali da se predstave specijalni gosti Dramski teatar na Vasiljevskom iz Sankt Peterburga komadom “Malograđani”.

Tokom festivala publika će u takmičarskoj selekciji moći da pogleda pet predstava teatara iz BiH, Srbije i Hrvatske.

Večeras će biti odigrana predstava Beogradskog dramskog pozorišta “Raslo mi je badem drvo”, a sutra naveče “Tarif” u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Narodnog pozorišta Sombor.

U srijedu će publika moći da pogleda komad “Narodni poslanik”, koji izvode Oxygen Production i Bosanski kulturni centar Sarajevo, u četvrtak “Govori glasnije” Satiričkog kazališta Kerempuh i u petak “U čije ime” Narodnog pozorišta Niš. Ove predstave biće održane na Velikoj sceni s početkom u 20 časova.

Teatar fest će biti završen 8. juna izvođenjem predstave “Ciganski kabare” Ljiljane Stjepanović, nakon koje slijedi proglašenje najboljih i dodjela nagrada.

Komentari 0
Povezane vijesti
Mandrapa: Nakon svega što preživi čovjek mora da krene dalje Mandrapa: Nakon svega što preživi čovjek mora da krene dalje
Premijera dokumentarne drame „Ko kamen“ u Narodnom pozorištu Republike Srpske Premijera dokumentarne drame „Ko kamen“ u Narodnom pozorištu Republike Srpske
Premijera dokumentarne drame „Ko kamen“ u Narodnom pozorištu: Velenka Brstinova i kćer joj Dragana Premijera dokumentarne drame „Ko kamen“ u Narodnom pozorištu: Velenka Brstinova i kćer joj...
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    14h 53m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    16h 44m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    16h 31m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    7h 57m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    10h 39m
    0