Унапређење противпожарне заштите у Рогатици: Практична обука уз нову опрему

28.01.2022. 21:12
1
ИЗВОР: 058.ba

У Србији и БиХ, односно општини Рогатица и Националном парку „Тара“ у општини Бајина Башта, Европска унија кроз пројекат прекограничне сарадње реализује Програм „Унапређење управљања системом заштите од пожара“ финансијске вриједности од нешто више од 363.000 евра, у чему средства Европске уније учествују преко 80 oдсто кроз IPA II Програм 2014-2020, а остало је учешће Националног парка „Тара“ и општине Рогатица која је у пројекат укључила овдашњу Територијалну ватрогасану јединицу која људски и материјално даноноћно бдије над противпожарном и осталом заштитом људи и материјалних добра широм општине.

- Циљ је био и остаје унапређење људских и техничких капацитета за спречавање и интервенције у случају пожара путем обуке и набавку потребне опреме. На том путу кроз заједничке разговоре и дружења са колегама из Националног парка „Тара“ размјењивана је најбоља пракса и постигнуто умрежавање ватрогасних јединица ради унапређења управљања системом заштите од пожара кроз израду властитих планова и процјена стања на терену - каже Зоран Бојовић, старјешина Територијалне ватрогасне јединице у Рогатици.

Слика

Фото: 058.ba

У том циљу, рекао је још Бојовић, одржана је тродневна обука за запослене у Националном парку „Тара“, шумском газдинству „Сјемећ“ из Рогатице и ватрогасних јединица из Рогатице и Бајине Баште.

У центру пажње било је унапређење људских капацитета за преврнцију, интервенцију и спашавање од пожара и других непогода уз идентификацију опреме посебно новије производње за редовну и ванредне интервенције, која је дошла кроз пројекат прекограничне сарадње кога финансира Европска унија.

По том основу ватрогасци у Рогатици већ су добили по 14 интервентних ватрогасних одијла, шљемова и свјетиљки, 28 напртњача за воду и четири сета опреме за сопасавање са висине.

Током ове године, а најдаље до краја августа, очекује се и долазак једног вишенамјенског модерног вишенамјенског навалног моторног возила са припадајућом опремом у којој ће бити и корпа за спасавање са вишеспратних стамбених и других објеката.

- Тендер за куповину је расписан и ми са великим занимањем очекујемо долазак овог возила - каже Бојовић.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Super 29.01.2022. 08:56
    Bravo za Rogen!
Повезане вијести
Гацко: Пожар под контролом, ватрогасци остају да дежурају на терену Гацко: Пожар под контролом, ватрогасци остају да дежурају на терену
Ватрогасци бране куће у селу Шуме код Гацка Ватрогасци бране куће у селу Шуме код Гацка
Соколац: Активан пожар на Гирском брду у рејону села Баре Соколац: Активан пожар на Гирском брду у рејону села Баре
Најчитаније
  • Пронађена Анастасија Кауриновић
    19h 42m
    1
  • Преминуо проф. др Дарко Калајџић
    16h 0m
    0
  • Ускоро почиње зимско рачунање времена – спавање сат дуже
    13h 27m
    1
  • Супер људске приче из Фоче: Немања Тривун, херој који спасава животе
    23h 34m
    0
  • Сјећање на умјетницу Катарину Ивановић
    17h 21m
    0