Универзитет из Поатјеа на Палама представио могућности размјене наставника и студената

26.10.2023. 21:19
0
ИЗВОР: srna.rs

Професори Универзитета у Поатјеу из Француске представили су данас на Филозофском факултету на Палама могућности размјене наставника и студената, те друге видове сарадње између њиховог и Универзитета у Источном Сарајеву.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Владан Бартула рекао је да ће сарадња ове двије високошколске установе у наредном периоду бити проширена реализацијом заједничких научно-истраживачких пројеката, што су договорили данас након низа одржаних састанака.

- Већ неколико година сарађујемо са Универзитетом у Поатјеу и са многим њиховим факултетима, центрима, институтима. Данас је била прилика да сагледамо пројекте који су реализовани и видимо шта би могло бити интересантно да и овдје на Палама покренемо заједничку сарадњу и још више је проширимо - рекао је Бартула новинарима.

Он додаје да су разговарали о размјени професора и студената, о новим студијским програмима, о могућностима двојних диплома које би издавали заједно са Универзитетом у Поатјеу.

Бартула наводи да су представници Универзитета у Поатјеу представили и свој Центар за методику и методологију унапређења наставе, нове методе и могућности у развоју наставе и наставног процеса.

Професор са Универзитета у Поатјеу Сања Бошковић рекла је да се сарадња високошколских установа из Француске и Источног Сарајева одвија кроз размјену студената и професора и траје неколико година.

Бошковићева каже да тренутно на студентској размјени у Француској бораве три студента језичког смјера са Филозофског факултета Пале, а сљедећег семестра биће их пет, те да је циљ њихове данашње посјете проширење сарадње и са другим организационим јединицама у склопу Универзитета у Источном Сарајеву.

- Занимају нас многи конкретни заједнички пројекти, не само у настави него и истраживачки пројекти. Циљ нам је да урадимо што више двојних диплома, тако да студенти из Источног Сарајева имају истовремено дипломе из Поатјеа, и дипломе са њиховог универзитета - нагласила је Бошковићева.

Она је додала да је то прилика и за студенте француског универзитета да интернационализују свој студијски програм и да добију дипломе са Универзитета у Источном Сарајеву.

Бошковићева додаје да праве радни програм за сваког студента и при томе за вријеме свога боравка и студирања на Универзитету у Поатјеу уче француски језик.

Асистент на Филозофском факултету Пале и студент докторских студија Борјан Митровић, који је био на неколико студентских размјена, сматра да је то изузетно корисно, како за студенте, тако и за професоре.

Професор француског језика на Универзитету у Поатјеу Федерикос Валетопулос рекао је да је као резултат вишегодишње сарадње Филозофског факултета Пале и Универзитета у Поатјеу на Палама недавно отворен Центар за француске и франкофоне студије, који пружа прилику студентима да изучавају француски језик, културу и традицију.

- Наша сарадња је вишедисциплинарна, а познавање француског језика није једини услов да би се дошло на Универзитет у Поатјеу. Постоје редовни конкурси које Универзитет у Поатјеу распише, преузму колеге са Универзитета у Источном Сарајеву и студенти се пријаве. Након тога могу да дођу код нас на размјену у трајању од мјесец дана - изјавио је Валетопулос.

Он додаје да француски језик није никаква препрека за размјену, те да је Центар за француске и франкофоне студије ту да омогући да постану још динамичнији.

Коментари 0
Повезане вијести
Тешко повријеђен мотоциклиста у Љубогошти Тешко повријеђен мотоциклиста у Љубогошти
Милијана Грујић са Пала нас треба – будимо хумани! Милијана Грујић са Пала нас треба – будимо хумани!
Пијетет и поштовање дјелу Уроша Пене - професор кога су студенти посебно цијенили Пијетет и поштовање дјелу Уроша Пене - професор кога су студенти посебно цијенили
Најчитаније
 • Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
  9h 23m
  0
 • Није долазио на посао шест година, открили га кад је требао добити награду
  14h 5m
  1
 • Соколац: Од данас редукција воде
  8h 5m
  2
 • Општински одбор СДС Источно Ново Сарајево прославио крсну славу (ФОТО)
  8h 18m
  0
 • Леци са поруком „Не у НАТО“ на више локација у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
  13h 35m
  2