Уписне квоте премашене за два сата

15.06.2021. 12:38
0
ИЗВОР: Глас Српске

У страху да их неко не предухитри, свршени основци широм Српске јуче су поранили и у редовима чекали да се отворе врата школа, а први дан уписа у средње четворогодишње образовне установе показао је да су међу одликашима и даље најпопуларније гимназија, медицинска и електротехничка школа.

Свршени основци који имају 60 и више бодова и данас имају шансу да предају документа за жељену школу, а резултати уписа очекују се у четвртак. Међу будућим средњошколцима жељним нових знања, али и наде да ће школе које одаберу бити најбоља основа за упис факултета је Бањалучанка Милана Јошић, која је документа предала у Гимназију.

- Одлучила сам се за друштвено-језички смјер, јер ме занимају језици, чиме бих у будућности жељела и да се бавим. Двоумила сам се између Медицинске школе и  Гимназије, која је на крају превагнула - казала је Јошићева.

Узбуђење није крио ни Данило Вукајловић из Бањалуке, који је на упис дошао у пратњи мајке Ирене, која се, како каже, није мијешала у одлуку свог сина, јер сматра да је одабрао занимање будућности.

- Одабрао сам рачунарско-информатички смјер у Гимназији, јер вјерујем да ћу управо у овој школи усвојити најбоље знање - казао је Вукајловић.

Посебна атмосфера владала је и у Медицинској школи у Бањалуци, гдје су се у јутарњим часовима будући средњошколци смјењивали као на траци. Једна од њих је и Прњаворчанка Јована Черетковић, која је документа предала за зубно-стоматолошког техничара, јер у овом позиву види добру будућност.

- У случају да не будем примљена, као алтернативу сам изабрала смјер медицински техничар - казала је Черетковић. 

Према ријечима директора Медицинске школе Бањалука Мирка Јовића,  број пристиглих пријава већ до 11 часова премашио је план уписа.

- Мјеста има за 192 ученика, а за два сата од отварања школе стигло је 35 пријава више од понуђених мјеста. Највеће интересовање владало је за општи смјер, гдје је стигло 146 пријава, док мјеста има за 90 и којег ученика. Велико интересовање владало је и за стоматологију - казао је Јовић.

Директорица бањалучке Гимназије Вита Малешевић казала је за “Глас Српске” да ова образовна установа планира да упише 264 ђака у 11 одјељења, те да је првог дана документа предало око 250 кандидата.

- Интересовање за Гимназију генерално је велико, јер смо ми школа с традицијом и великим угледом - рекла је Малешевићева.

Велико интересовање за медицинску струку првог дана уписа владало је и у Средњошколском центру Приједор. Директор ове образовне установе Александар Миљешић рекао је да је до 11 часова било 100 пријава, док мјеста има за укупно 120 ђака. Директор Средње школе “28. јуни” у Источном Сарајеву Борис Брајовић истакао је да је јуче највеће интересовање владало за електротехнику, односно техничаре информационих технологија, као и рачунарство и програмирање, а значајан број пријава стигао је и за друмски саобраћај.

Нова шанса

Ђаци који имају мање од 60 бодова документа ће моћи да предају од 21. до 23. јуна. Они који не успију да упишу жељено занимање у јунском року, документа ће моћи да предају и у јулском уписном року, који траје од 5. до 16. јула. Ђацима који одлуче да упишу неко од дефицитарних занимања сљедује мјесечна стипендија у износу од 100 марака и мјесечни превоз у вријеме трајања наставе.

Коментари 0
Повезане вијести
Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници! Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници!
Ученица донијела сјекиру у школу Ученица донијела сјекиру у школу
Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 51m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    12h 21m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    12h 2m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    20h 44m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    17h 13m
    0