Упитно именовање, али и стручна спрема Костадина Васића

11.03.2022. 21:07
1
ИЗВОР: rtvbn.com

Нови вршилац дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске Костадин Васић данас је преузео дужност, након што је досадашњи први човјек Института Бранислав Зељковић наводно одбио да се врати на то мјесто.

Против њега је подигнута оптужница због злоупотребе с "корона уговорима". Примопредаја није обављена јавно.

Иза затворених врата и без обраћања медијима, Костадин Васић преузео је функцију в. д. директора Института за јавно здравство Републике Српске.

Васић, који је посланик Уједињене Српске у Народној скупштини, на чело Института долази као дипломирани правник, што јесте у складу са Статутом Института за јавно здравство Републике Српске.

Међутим, диплому правника, Васић је, како сазнају медији, стекао у једној приватној високој школи.

Подаци о ранијем образовању, како преносе поједини медији,  кажу да је Костадин Васић 2002. године завршио Вишу тренерску школу у Београду.

Након тога, уписао је трећу годину менаџмента на Сокоцу, смјер менаџер безбједности. Коначно, 2012. године, уписује четврту годину на политичким наукама – на смјеру национална безбједност, чиме је стекао звање дипломирани правник.

Да ли су ове компетенције довољне да буде руководилац једне од најбитнијих здравствених установа? 

- Да ли је господин или није дипломирани правник, зна се ко то одређује, не треба очекивати од мене да идем да радим сам ту верификацију диплома. Али што се тиче самих свих тих активности, свакако да увијек остаје опција да се преиспита било какво именовање сходно ономе што закон препоручује  - рекао је министар здравља и социјалне заштите у Влади Републике Српске  Ален Шеранић.

Док се чека да ли ће Министарство затражити испитивање спорне дипломе, треба подсјетити да Статут Института за јавно здравство каже и то да пресуђено лице не може бити руководилац ове јавне установе.

А Костадин Васић два пута је правоснажно осуђиван за наношење тешких тјелесних повреда. 2001. године Основни суд у Зворнику осудио га је на три мјесеца затвора. Та пресуда је обрисана рјешењем ПУ Живинице.

И друга правоснажна пресуда из 2004. године, такође је обрисана из евиденције.

Због истог кривичног дјела, 2021. године, Васића је Основни суд у Зворнику осудио на десет мјесеци затвора. Та пресуда је била неправоснажна.

- Ја ћу то провјерити. Не знам како тачно како гласе одредбе Статута Института за јавно здравство из Републике Српске. Провјерићу то па вам можемо доставити информацију - рекао је Шеранић.

- Хоће ли се происпитивати у складу са тим провјерама онда и именовање Васића?

- Свакако, и то је једна од опција - одговара министар Ален Шеранић.

И поред свега, Костадин Васић је добио једногласну подршку свих министара у Влади Српске. Министри признају да се нису ни питали о избору, а појаснили су и због чега.

- То је питање унутар коалиционог договора на који ја као министар апсолутно немам никакав утицај. На такав начин се именују годинама, и ви то вјероватно добро знате, руководиоци тих јавних установа - казао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Српске Борис Пашалић.

- То је питање које се рјешава на кадровској комисији и у складу са коалиционим договорима тако да појединачно не значи да ли смо за или против - надовезала је министар трговине и туризма Сузана Гашић.

Иако је Васић добио безрезервну подршку извршне власти, БН сазнаје да он није био једини приједлог Уједињене Српске и да су су се ломила копља за позицију првог човјека републичког Института.

Руководство Уједињене Српске чији је Костадин Васић истакнути члан, као другог кандидата предложило је доктора Владимира Мирошљевића, такође члана Уједињене Српске, а некада члана Народног демократског покрета Драгана Чавића.

Међутим, извори БН телевизије тврде да се са том одлуком Костадин Васић није сложио и да је чак и запријетио да ће, уколико не буде изабран на мјесто в. д. директора Института за јавно здравство Републике Српске, поднијети оставку на све функције у странци.

Именовање Васића на чело Института, у опозицији називају понижавањем грађана и љекара.

- То само показује да власт предвођена СНСД-ом са својим сателитима из свих тих малих странчица не преза од тога да понизи институције Републике Српске, именовањима која апсолутно не приличе једној озбиљној, одговорној владајућој структури у једном демократском друштву - сматра предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

На функцију в. д. директора Костадин Васић је именован умјесто Бранислава Зељковића, такође члана Уједињене Српске.

Зељковић је у септембру прошле године ухапшен због злоупотребе службеног положаја у Институту за јавно здравство и провео је пет мјесеци иза решетака.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Pale 12.03.2022. 09:15
    Svaka cast dokle padamo da nam treneri i ,,lazni,,dipl.pravnici budu na odgovornim pozicijama. A da ne govorimo o njemu kao gradjaninu koji je stalno u sukobu sa krivicnim zakonom. Alal vjera!
Повезане вијести
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
Шта се догодило са опљачканим новцем у афери "Корона уговори" Шта се догодило са опљачканим новцем у афери "Корона уговори"
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    4h 9m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    22h 14m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    18h 23m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    22h 2m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    16h 30m
    0