Upitno imenovanje, ali i stručna sprema Kostadina Vasića

11.03.2022. 21:07
1
IZVOR: rtvbn.com

Novi vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Kostadin Vasić danas je preuzeo dužnost, nakon što je dosadašnji prvi čovjek Instituta Branislav Zeljković navodno odbio da se vrati na to mjesto.

Protiv njega je podignuta optužnica zbog zloupotrebe s "korona ugovorima". Primopredaja nije obavljena javno.

Iza zatvorenih vrata i bez obraćanja medijima, Kostadin Vasić preuzeo je funkciju v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vasić, koji je poslanik Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini, na čelo Instituta dolazi kao diplomirani pravnik, što jeste u skladu sa Statutom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Međutim, diplomu pravnika, Vasić je, kako saznaju mediji, stekao u jednoj privatnoj visokoj školi.

Podaci o ranijem obrazovanju, kako prenose pojedini mediji,  kažu da je Kostadin Vasić 2002. godine završio Višu trenersku školu u Beogradu.

Nakon toga, upisao je treću godinu menadžmenta na Sokocu, smjer menadžer bezbjednosti. Konačno, 2012. godine, upisuje četvrtu godinu na političkim naukama – na smjeru nacionalna bezbjednost, čime je stekao zvanje diplomirani pravnik.

Da li su ove kompetencije dovoljne da bude rukovodilac jedne od najbitnijih zdravstvenih ustanova? 

- Da li je gospodin ili nije diplomirani pravnik, zna se ko to određuje, ne treba očekivati od mene da idem da radim sam tu verifikaciju diploma. Ali što se tiče samih svih tih aktivnosti, svakako da uvijek ostaje opcija da se preispita bilo kakvo imenovanje shodno onome što zakon preporučuje  - rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske  Alen Šeranić.

Dok se čeka da li će Ministarstvo zatražiti ispitivanje sporne diplome, treba podsjetiti da Statut Instituta za javno zdravstvo kaže i to da presuđeno lice ne može biti rukovodilac ove javne ustanove.

A Kostadin Vasić dva puta je pravosnažno osuđivan za nanošenje teških tjelesnih povreda. 2001. godine Osnovni sud u Zvorniku osudio ga je na tri mjeseca zatvora. Ta presuda je obrisana rješenjem PU Živinice.

I druga pravosnažna presuda iz 2004. godine, takođe je obrisana iz evidencije.

Zbog istog krivičnog djela, 2021. godine, Vasića je Osnovni sud u Zvorniku osudio na deset mjeseci zatvora. Ta presuda je bila nepravosnažna.

- Ja ću to provjeriti. Ne znam kako tačno kako glase odredbe Statuta Instituta za javno zdravstvo iz Republike Srpske. Provjeriću to pa vam možemo dostaviti informaciju - rekao je Šeranić.

- Hoće li se proispitivati u skladu sa tim provjerama onda i imenovanje Vasića?

- Svakako, i to je jedna od opcija - odgovara ministar Alen Šeranić.

I pored svega, Kostadin Vasić je dobio jednoglasnu podršku svih ministara u Vladi Srpske. Ministri priznaju da se nisu ni pitali o izboru, a pojasnili su i zbog čega.

- To je pitanje unutar koalicionog dogovora na koji ja kao ministar apsolutno nemam nikakav uticaj. Na takav način se imenuju godinama, i vi to vjerovatno dobro znate, rukovodioci tih javnih ustanova - kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srpske Boris Pašalić.

- To je pitanje koje se rješava na kadrovskoj komisiji i u skladu sa koalicionim dogovorima tako da pojedinačno ne znači da li smo za ili protiv - nadovezala je ministar trgovine i turizma Suzana Gašić.

Iako je Vasić dobio bezrezervnu podršku izvršne vlasti, BN saznaje da on nije bio jedini prijedlog Ujedinjene Srpske i da su su se lomila koplja za poziciju prvog čovjeka republičkog Instituta.

Rukovodstvo Ujedinjene Srpske čiji je Kostadin Vasić istaknuti član, kao drugog kandidata predložilo je doktora Vladimira Mirošljevića, takođe člana Ujedinjene Srpske, a nekada člana Narodnog demokratskog pokreta Dragana Čavića.

Međutim, izvori BN televizije tvrde da se sa tom odlukom Kostadin Vasić nije složio i da je čak i zaprijetio da će, ukoliko ne bude izabran na mjesto v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, podnijeti ostavku na sve funkcije u stranci.

Imenovanje Vasića na čelo Instituta, u opoziciji nazivaju ponižavanjem građana i ljekara.

- To samo pokazuje da vlast predvođena SNSD-om sa svojim satelitima iz svih tih malih strančica ne preza od toga da ponizi institucije Republike Srpske, imenovanjima koja apsolutno ne priliče jednoj ozbiljnoj, odgovornoj vladajućoj strukturi u jednom demokratskom društvu - smatra predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Na funkciju v. d. direktora Kostadin Vasić je imenovan umjesto Branislava Zeljkovića, takođe člana Ujedinjene Srpske.

Zeljković je u septembru prošle godine uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja u Institutu za javno zdravstvo i proveo je pet mjeseci iza rešetaka.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Pale 12.03.2022. 09:15
    Svaka cast dokle padamo da nam treneri i ,,lazni,,dipl.pravnici budu na odgovornim pozicijama. A da ne govorimo o njemu kao gradjaninu koji je stalno u sukobu sa krivicnim zakonom. Alal vjera!
Povezane vijesti
Skakavac: Ministar Šeranić iznio neistine, postoji sva dokumentacija za Miloševo liječenje Skakavac: Ministar Šeranić iznio neistine, postoji sva dokumentacija za Miloševo liječenje
Šeranić najavio nove mjere zbog korone Šeranić najavio nove mjere zbog korone
Šta se dogodilo sa opljačkanim novcem u aferi "Korona ugovori" Šta se dogodilo sa opljačkanim novcem u aferi "Korona ugovori"
Najčitanije
  • Preminuo Vojislav Čarkić - naš dobri prota Vojo
    15h 33m
    10
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    23h 59m
    0
  • Godišnjica smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita
    22h 14m
    13
  • Srećno i Bogom blagoslovljeno Hristovo vaskrsenje – Hristos vaskrse!
    2h 37m
    1
  • Djevojčica pala sa 13. sprata i preživjela
    14h 21m
    0