Uprava „Lutrije“ ignorisala Vladu i povećala sebi plate

25.07.2023. 17:23
0
IZVOR: capital.ba

Plate uprave Lutrije Republike Srpske prošle godine su isplaćivane u većem iznosu od onog kojeg je u svojim zaključcima predvidjela Vlada Republike Srpske.

To je jedan od razloga zbog kojih su republički revizori „Lutriji“ dali negativno mišljenje o finansijskim izvještajima i mišljenje sa rezervom o usklađenosti.

- Odluka o platama uprave „Lutrije RS“ nije usklađena sa zaključcima Vlade Republike Srpske kojima su propisane visine plata za direktore i izvršne direktore, jer je plata obračunata po navedenoj Odluci veća od visine plate iz navedenih zaključaka - stoji u revizorskom izvještaju.

Prema nalazima revizora, članovima Nadzornog odbora isplaćena je naknada za rad u odboru, iako je preduzeće 2021. godinu završilo sa gubitkom, što nije u skladu sa Statutom „Lutrije“.

- U toku 2022. godine članovima Nadzornog odbora isplaćena je naknada u visini od 400 KM mjesečno, a Statutom „Lutrije RS“ propisano je da članovi Nadzornog odbora za svoj rad imaju pravo na naknadu, osim u slučaju da Preduzeće iskaže gubitak u poslovanju. „Lutrija RS“ je za 2021. godinu iskazala neto gubitak tekuće godine - navodi se u izvještaju.

Takođe, naknada od 400 KM isplaćivana je i članovima Odbora za reviziju, iako visina naknade nije utvrđena odlukom Skupštine akcionara.

Kada su u pitanju finansijski izvještaji revizori su zamjerili što učešće „Lutrije“ u kapitalu zavisnog preduzeća „Elektronska video lutrija“ u procijenjenom ekskluzivnom zakonskom pravu na priređivanje elektronskih igara na sreću koje iznosi 6,7 miliona KM nije priznato u poslovnim knjigama.

- To nije u skladu sa Pravilnikom o kontnom okviru i sadržini računa - naveli su revizori.

Pojašnjenja radi, „Lutrija“ je 2019. godine sa „Casinos Austrija VLT AG“ Lucern iz Švajcarske potpisala ugovor o osnivanju zajedničkog društva „Elektronska video lutrija“ sa sjedištem u Banjaluci, koje bavi priređivanjem elektronskih igara na sreću, a u navedenom društvu „Lutrija“ ima učešće u nenovčanom ulogu od 51 odsto koje se sastoji od isključivog i ekskluzivnog zakonskog prava na priređivanje elektonskih igara na sreću.

Revizorima je zasmetalo i to što su bruto i ispravka vrijednosti kratkoročnih potraživanja manje iskazane za oko dva miliona maraka, a više su iskazane pozicije bruto i  ispravka vrijednosti kratkoročnih finansijskih plasmana po osnovu oročenih sredstava na računima kod Bobar banke u stečaju za dva ugovora u ukupnom iznosu od 1,9 miliona KM, kao i ispravka vrijednosti gotovinskih ekvivalenata i gotovine po osnovu sredstava koja su bila na žiro-računu kod navedene banke.

- Dugoročne obaveze po osnovu dugoročnih kredita više su iskazane u iznosu od 73.960 KM, a manje kratkoročni krediti u zemlji za isti iznos, jer dio dugoročnog kredita koji dospijeva za plaćanje u roku do godinu dana od datuma izvještavanja, nije klasifikovan u skladu sa Pravilnikom o kontnom okviru i sadržini računa u kontnom okviru - naglašeno je u izvještaju.

 

Autor: Bojana Ninković

Komentari 0
Povezane vijesti
Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM
OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove
Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    14h 26m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    13h 21m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    8h 9m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    9h 15m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    17h 43m
    0