Уприличена свечана академија поводом 100 година Народне библиотеке Пале

28.08.2021. 22:09
0
ИЗВОР: Катера

Једна од најстаријих јавних установа на Палама, Народна библиотека ове године слави 100 година постојања, а тим поводом, вечерас је у Културном центру одржана и Свечана академија.

Емитовањем документарног филма посјетиоци су имали прилику да погледају како је изгледао период уназад стотину година од првих дана рада паљанске библиотеке, рада у тешким ратни и послијератним временима која су задесила овај крај, те њено функционисање крајем 20. вијека и данас.

Директор Народне библиотеке Бојан Чворо новинарима је рекао да је ова установа са радом почела 12. јануара 1921. године, на иницијативу тројице ентузијаста, који су је основали као Народну читаоницу и књижницу.

Чворо истиче да је у то вријеме Народна библиотека рад започела са тек стотину књига, а већ након двије до три године, захваљујући СПКД "Просвјета", популарност библиотеке се почела ширити међу становницима тадашње варошице од око 2.000 становника.

Данас, Народна библиотека броји више од 40.000 наслова и 1.600 чланова уписаних у регистар чланства.

Народна библиотека Пале вечерас је уручила плакете запосленицима који су читав радни вијек провели радећи у овој установи, попут Наде Ковачевић, Босиљке Лопатић и Драгана Тушевљака.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић истакла је важност улагања у културу, те додала да су многе библиотеке у градовима и општинама Републике Српске једини центар гдје се организују културни садржаји.

Слика

Ђаковићева је истакла да је јубилеј Народне библиотеке Пале потврда да су на добром путу улагања у развој културе.

- Библиотеке имају своју улогу у ономе на чему и даље треба да радимо, а то је да подстичемо савремене домаће књижевнике, да богатимо библиотечке фондове, али и да чувамо сјећање на све наше књижевнике великане и на нашу богату књижевну баштину, коју треба да промовишемо - истакла је Ђаковићева.

Она сматра да је стотину година постојања паљанске библиотеке заправо читав вијек књиге, културе, сусрета и успомена на подручју ове општине.

На вечерашњој Свечаној академији стихове је говорио књижевник и пјесник Горан Врачар, музички програм употпунио је хор СПД "Слога" из Сарајева, док је драмски кутак припао глумцу Студентског позоришта "Пале" Немањи Поповићу.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатна чланарина за највјерније читаоце Бесплатна чланарина за највјерније читаоце
Акшамија поклонио књиге Народној библиотеци “Војислав Лубарда” Акшамија поклонио књиге Народној библиотеци “Војислав Лубарда”
Отварање Просвјетине библиотеке вечерас у Сарајеву Отварање Просвјетине библиотеке вечерас у Сарајеву
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    2h 15m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    14h 52m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    18h 40m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    23h 44m
    1
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    18h 24m
    0