Upriličena svečana akademija povodom 100 godina Narodne biblioteke Pale

28.08.2021. 22:09
0
IZVOR: Katera

Jedna od najstarijih javnih ustanova na Palama, Narodna biblioteka ove godine slavi 100 godina postojanja, a tim povodom, večeras je u Kulturnom centru održana i Svečana akademija.

Emitovanjem dokumentarnog filma posjetioci su imali priliku da pogledaju kako je izgledao period unazad stotinu godina od prvih dana rada paljanske biblioteke, rada u teškim ratni i poslijeratnim vremenima koja su zadesila ovaj kraj, te njeno funkcionisanje krajem 20. vijeka i danas.

Direktor Narodne biblioteke Bojan Čvoro novinarima je rekao da je ova ustanova sa radom počela 12. januara 1921. godine, na inicijativu trojice entuzijasta, koji su je osnovali kao Narodnu čitaonicu i knjižnicu.

Čvoro ističe da je u to vrijeme Narodna biblioteka rad započela sa tek stotinu knjiga, a već nakon dvije do tri godine, zahvaljujući SPKD "Prosvjeta", popularnost biblioteke se počela širiti među stanovnicima tadašnje varošice od oko 2.000 stanovnika.

Danas, Narodna biblioteka broji više od 40.000 naslova i 1.600 članova upisanih u registar članstva.

Narodna biblioteka Pale večeras je uručila plakete zaposlenicima koji su čitav radni vijek proveli radeći u ovoj ustanovi, poput Nade Kovačević, Bosiljke Lopatić i Dragana Tuševljaka.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković istakla je važnost ulaganja u kulturu, te dodala da su mnoge biblioteke u gradovima i opštinama Republike Srpske jedini centar gdje se organizuju kulturni sadržaji.

Slika

Đakovićeva je istakla da je jubilej Narodne biblioteke Pale potvrda da su na dobrom putu ulaganja u razvoj kulture.

- Biblioteke imaju svoju ulogu u onome na čemu i dalje treba da radimo, a to je da podstičemo savremene domaće književnike, da bogatimo bibliotečke fondove, ali i da čuvamo sjećanje na sve naše književnike velikane i na našu bogatu književnu baštinu, koju treba da promovišemo - istakla je Đakovićeva.

Ona smatra da je stotinu godina postojanja paljanske biblioteke zapravo čitav vijek knjige, kulture, susreta i uspomena na području ove opštine.

Na večerašnjoj Svečanoj akademiji stihove je govorio književnik i pjesnik Goran Vračar, muzički program upotpunio je hor SPD "Sloga" iz Sarajeva, dok je dramski kutak pripao glumcu Studentskog pozorišta "Pale" Nemanji Popoviću.

Komentari 0
Povezane vijesti
Besplatna članarina za najvjernije čitaoce Besplatna članarina za najvjernije čitaoce
Akšamija poklonio knjige Narodnoj biblioteci “Vojislav Lubarda” Akšamija poklonio knjige Narodnoj biblioteci “Vojislav Lubarda”
Otvaranje Prosvjetine biblioteke večeras u Sarajevu Otvaranje Prosvjetine biblioteke večeras u Sarajevu
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    8h 59m
    10
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    7h 55m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    23h 39m
    0
  • Posljednji kondorov let
    21h 24m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    23h 45m
    0