Упркос затегнутој ситуацији ноћ на сјеверу Косова протекла мирно

28.12.2022. 09:02
0
ИЗВОР: srna.rs

На сјеверу Косова и Метохије ноћ је протекла мирно, упркос врло затегнутој ситуацији, Срби не одлазе са барикада већ су их додатно ојачали.

Од синоћ је, након што су 18 дана затворени прелази Јариње и Брњак, затворен и прелаз Мердаре, пошто је са српске стране педесетак Срба из Куршумлије поставило барикаду, не дозвољавајући пролазак ни пјешацима.

Тренутно су за саобраћај отворени прелази Мутивода на путу Лесковац-Медвеђа-Приштина и Бијела земља на путу Бујановац-Гњилане.

На путевима на сјеверу постављено је 13 барикада на којима Срби настоје да издејствују ослобађање ухапшених бивших припадника косовске полиције Миљана Аџића, Дејана Пантића и Слађана Трајковића, повлачење припадника косовске полиције, гашење база КПС-а и поништавање спискова Приштине са именима Срба осумњичених за различита кривична дјела.

Од јуче ујутру двије нове барикаде су у сјеверном дијелу Косовске Митровице, у Бошњачкој Махали и на мосту удаљеном око километар од мјеста Рударе, у којем је од првог дана постављена барикада. Новом барикадом Срби су онемогућили било какав покушај проласка јединица косовске полције путем према Звечану и Лепосавићу.

У Бошњачкој Махали истакнути су натписи "Бојкот српске робе" а тај позив данима уназад непрестано понављају активисти невалдиних организација из Приштине, уз тврдњу да се куповином српске робе финансирају "криминалне групе на сјеверу Космета".

Због најава Приштине о упаду припадника КПС-а на сјевер Косова синоћ је у касарни у Рашки војнике и жандармерију обишао предсједник Србије Александар Вучић.

Војска Србије, анитерористичка јединица и жандармерија су у стању пуне готовости.

Из Приштине је синоћ поновљен захтјев да се барикаде морају уклонити и да косовска полиција чека наредбу о даљем поступању.

Министар унутрашњих послова у Влади самопроглашеног Косова Џељал Свећла рекао је да су привремене институције у блиској координацији.

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву? Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    19h 47m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 52m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 35m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 41m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    10h 49m
    0