Uprkos zategnutoj situaciji noć na sjeveru Kosova protekla mirno

28.12.2022. 09:02
0
IZVOR: srna.rs

Na sjeveru Kosova i Metohije noć je protekla mirno, uprkos vrlo zategnutoj situaciji, Srbi ne odlaze sa barikada već su ih dodatno ojačali.

Od sinoć je, nakon što su 18 dana zatvoreni prelazi Jarinje i Brnjak, zatvoren i prelaz Merdare, pošto je sa srpske strane pedesetak Srba iz Kuršumlije postavilo barikadu, ne dozvoljavajući prolazak ni pješacima.

Trenutno su za saobraćaj otvoreni prelazi Mutivoda na putu Leskovac-Medveđa-Priština i Bijela zemlja na putu Bujanovac-Gnjilane.

Na putevima na sjeveru postavljeno je 13 barikada na kojima Srbi nastoje da izdejstvuju oslobađanje uhapšenih bivših pripadnika kosovske policije Miljana Adžića, Dejana Pantića i Slađana Trajkovića, povlačenje pripadnika kosovske policije, gašenje baza KPS-a i poništavanje spiskova Prištine sa imenima Srba osumnjičenih za različita krivična djela.

Od juče ujutru dvije nove barikade su u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, u Bošnjačkoj Mahali i na mostu udaljenom oko kilometar od mjesta Rudare, u kojem je od prvog dana postavljena barikada. Novom barikadom Srbi su onemogućili bilo kakav pokušaj prolaska jedinica kosovske polcije putem prema Zvečanu i Leposaviću.

U Bošnjačkoj Mahali istaknuti su natpisi "Bojkot srpske robe" a taj poziv danima unazad neprestano ponavljaju aktivisti nevaldinih organizacija iz Prištine, uz tvrdnju da se kupovinom srpske robe finansiraju "kriminalne grupe na sjeveru Kosmeta".

Zbog najava Prištine o upadu pripadnika KPS-a na sjever Kosova sinoć je u kasarni u Raški vojnike i žandarmeriju obišao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vojska Srbije, aniteroristička jedinica i žandarmerija su u stanju pune gotovosti.

Iz Prištine je sinoć ponovljen zahtjev da se barikade moraju ukloniti i da kosovska policija čeka naredbu o daljem postupanju.

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi samoproglašenog Kosova Dželjal Svećla rekao je da su privremene institucije u bliskoj koordinaciji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka Kosovski specijalci pretukli Srbina i prijetili mu pištoljem kod Zubinog Potoka
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    16h 14m
    5
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    18h 57m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    13h 49m
    5
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    22h 42m
    0
  • Božović: Kroz poslovne zone, u Istočnu Ilidžu dovedeni privredni subjekti
    20h 43m
    0