Уређаји који троше струју и када су искључени

30.04.2023. 12:14
0
ИЗВОР: glassrpske.com

У скоро свим дијеловима свијета од стране влада и министара могу се чути апели о штедњи електричне енергије.

Да бисмо штедњу спровели у дјело, треба се додатно информисати на који начин одређени уређаји функционишу. А то је битно јер често имамо погрешну претпоставку да смо искључењем одређеног уређаја прекинули потрошњу струје. На жалост, није увијек тако. Неки уређаји се понашају другачије.

Телевизор

Скоро сви гасимо телевизор тако што притиснемо црвено дугме, али то га не искључује из струје већ само шаље у стандбy режим. То значи да струја и даље протиче кроз њега и да је он и даље троши, што се можда не види толико на мјесечном нивоу, али на годишњем се и те како види и није занемарљиво.

Фрижидер/замрзивач

Фрижидер и замрзивач су стално укључени из очигледних разлога, те не изненађује чињеница да је око 12 посто електричне потрошње домаћинства резервисано за њих. Иако их не можемо баш искључити када изађемо из куће, можемо предузети једноставне кораке да их учинимо ефикаснијим, односно мањим потрошачима струје. Редовно чишћење фрижидера, споља и изнутра, омогућава да не троши више енергије него што је потребно, а исто важи и за повремено отопљавање како се не би сакупиле залихе леда.

Конзоле

Конзоле за видео игре се често не искључују у потпуности како би се касније брже укључиле и како би се брже покренуле игре, а оне уопште не троше мало струје и код њих се уштеда примјећује чак и на дневном нивоу.

Пуњачи

А када смо код безбједности, ни пуњачи за телефоне и друге уређаје уопште не морају бити константно укључени у струју, јер нас то прилично кошта. То сви радимо, али када бисмо кренули редом да искључујемо све пуњаче за телефоне, таблете и остале уређаје, сигурно бисмо видјели разлику послије неког времена, преноси "24седам".

Коментари 0
Повезане вијести
Најбољи начини за уштеду струје Најбољи начини за уштеду струје
Становништво у Српској више штеди, расте добит банака Становништво у Српској више штеди, расте добит банака
Уз ову методу уштедите више новца Уз ову методу уштедите више новца
Најчитаније
 • Пријављен мушкарац из Хан Пијеска због клевете на „Фејсбуку“
  13h 44m
  0
 • У саобраћајној незгоди на Равној Романији тешко повријеђен возач
  15h 17m
  0
 • Милош Црњански - најпоетичнији српски писац, аутор "Сеоба"
  16h 24m
  0
 • Реакција ОБО „Илиџански борац“ на објаву Аднана Рондића
  11h 21m
  0
 • Осумњичени да су крали месо са сточног гробља па га продавали
  11h 52m
  0