Уручене награде "Златна сова" и "Совица"

19.09.2024. 21:30
0
ИЗВОР: srna.rs

Награда "Златна сова", коју дод‌јељује Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске за најбољи необјављени роман, уручена је вечерас Радојку Лаки Веселиновићу из Ужица за рукопис "Савршено нормалан човек".

Награду "Совица" за најбољу необјављену књигу за д‌јецу добила је Јелена Калајџија из Бијељине за рукопис "Спајалица, шест сјемена и перо".

Према одлуци жирија, друго мјесто за најбољи необјављени роман припало је
Михајлу Орловићу из Бањалуке за рукопис "Андрак", а треће Ивану Новчићу из Краљева за рукопис "Тремор".

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, која је вечерас присуствовала дод‌јели ових награда, истакла је да "Златна сова" и "Совица" значајно доприносе развоју културе и популаризацији књиге.

Стојичићева је ауторима пожељела да наставе да пишу и стварају.

- Дванаест година `Златне сове` и 36 награђених романа, те седам година `Совице` и исто толико књига за д‌јецу за нашу Републику Српску и за њен књижевни простор представља велики допринос и траг за српску књижевност - рекла је Стојичићева обраћајући се на дод‌јели награда.

Вршилац дужности директора Завода Предраг Спасојевић изразио је задовољство јер је уручење награда уприличену на Сајму књиге, који представља једну од најзначајнијих манифестација за издаваче, али и за развој културе и читалачке публике.

- Ово је изузетна прилика да промовишемо наше добитнике награда `Златна сова` и `Совица`, који нам стижу из Српске, али и из Србије, јер се на наш конкурс могу пријавити сви који пишу на српском језику и ћирилицом - рекао је Спасојевић новинарима. 

Коментари 0
Повезане вијести
Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас Просјечна плата у сусједној земљи скоро двоструко већа него код нас
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    5h 27m
    0
  • Слани мафини
    14h 48m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    16h 43m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    14h 37m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    9h 6m
    3