Uručene nagrade "Zlatna sova" i "Sovica"

19.09.2024. 21:30
0
IZVOR: srna.rs

Nagrada "Zlatna sova", koju dod‌jeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za najbolji neobjavljeni roman, uručena je večeras Radojku Laki Veselinoviću iz Užica za rukopis "Savršeno normalan čovek".

Nagradu "Sovica" za najbolju neobjavljenu knjigu za d‌jecu dobila je Jelena Kalajdžija iz Bijeljine za rukopis "Spajalica, šest sjemena i pero".

Prema odluci žirija, drugo mjesto za najbolji neobjavljeni roman pripalo je
Mihajlu Orloviću iz Banjaluke za rukopis "Andrak", a treće Ivanu Novčiću iz Kraljeva za rukopis "Tremor".

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić, koja je večeras prisustvovala dod‌jeli ovih nagrada, istakla je da "Zlatna sova" i "Sovica" značajno doprinose razvoju kulture i popularizaciji knjige.

Stojičićeva je autorima poželjela da nastave da pišu i stvaraju.

- Dvanaest godina `Zlatne sove` i 36 nagrađenih romana, te sedam godina `Sovice` i isto toliko knjiga za d‌jecu za našu Republiku Srpsku i za njen književni prostor predstavlja veliki doprinos i trag za srpsku književnost - rekla je Stojičićeva obraćajući se na dod‌jeli nagrada.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda Predrag Spasojević izrazio je zadovoljstvo jer je uručenje nagrada upriličenu na Sajmu knjige, koji predstavlja jednu od najznačajnijih manifestacija za izdavače, ali i za razvoj kulture i čitalačke publike.

- Ovo je izuzetna prilika da promovišemo naše dobitnike nagrada `Zlatna sova` i `Sovica`, koji nam stižu iz Srpske, ali i iz Srbije, jer se na naš konkurs mogu prijaviti svi koji pišu na srpskom jeziku i ćirilicom - rekao je Spasojević novinarima. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas Prosječna plata u susjednoj zemlji skoro dvostruko veća nego kod nas
Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi Sjećanje na stradanje srpskih boraca i civila na Papratnoj njivi
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    5h 45m
    0
  • Slani mafini
    15h 6m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    17h 1m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    14h 55m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    9h 24m
    3