УСК: Полиција да спријечи додатни прилив миграната

19.08.2020. 19:00
0
ИЗВОР: Srna

Оперативна група Унско-санског кантона задужила је Управу полиције кантоналног МУП-а да на улазима на подручје Кантона постави сталне пунктове и спријечи додатни прилив миграната.

У закључцима донесеним с циљем очувања безбједносне и здравствено-епидемиолошке ситуације због прекомјерног прилива миграната на ово подручје, Оперативна група је забранила пружање услуга смјештаја мигрантима, саопштено је из кантоналне Владе.

Кантонална управа за инспекцијске послове задужена је да, заједно са припадницима МУП-а Унско-санског кантона, у оквиру надлежности врши контролу превозника који превозе мигранте те да, у таквим случајевима покрене поступак одузимања лиценци, као и појачане контроле изнајмљивача смјештаја мигрантима.

Оперативна група подржала је одлуку Кризног штаба Министарства здравства да се пооштри мјера од 13. марта која подразумијева забрану уласка миграната на подручје Унско-санског кантона, ван тренутног прихватног капацитета кампова, забрану превоза миграната свим превозним средствима, те забрану кретања миграната и окупљања на јавним површинама.

Од Министарства безбједности у Савјету министара се тражи да, заједно са представницима УН агенција, у року од пет дана измјести малољетне мигранте без пратње у центре ван Унско-санског кантона.

Оперативна група од правосудних институција тражи да узму у приоритет рада
предмете и санкционишу лица која су идентификоване да нарушавају јавни ред и мир и чине кривична дјела самовлашћа, као и друга кривична дјела којима усложњавају ситуацију на терену узроковану мигрантском кризом.

У закључцима се напомиње да остају на снази сви закључци Оперативне групе који се односе на активности поступног затварања кампова "Бира" у Бихаћу и "Мирал" у Великој Кладуши.

Састанак Оперативне групе у Бихаћу одржан јер је због прекомјерног прилива миграната угрожено јавно здравље, безбједност и права грађана Унско-санског кантона. Састанку су присуствовали и представници ИОМ-а, УНХЦР-а, ДРЦ-а и ОЕБС-а.

Коментари 0
Повезане вијести
Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу
Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке Полицајци Суботић и Митровић трче за лијечење суграђанке
Афера “Ролекс” тресе Европу: Украли 600 милиона евра, новац трошили на невиђени луксуз Афера “Ролекс” тресе Европу: Украли 600 милиона евра, новац трошили на невиђени луксуз
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    10h 14m
    0
  • Крађа у Палама
    8h 32m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    22h 51m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    4h 59m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    7h 47m
    0