Ускоро Бећковићеви ,,Портерти из доба короне“

29.05.2020. 10:50
0
ИЗВОР: Srna

Академик Матија Бећковић најавио је да ће ове године бити издата његова нова збирка "Портрети из доба короне", истакавши да му се током ванредног стања због епидемије указала прилика да напише оно што је мислио да мора кад-тад да стави на папир.

-Прва књига је била плава, па црвена, а ова ће бити бела. Као наша застава- рекао је Бећковић за "Вечерње новости", које ће бити издавач.

Он је нагласио да се, када човјек мало боље размисли, испостави да су највећа дјела и настала у разним облицима карантина.

-Данте је певао у изгнанству, Сервантес писао у затвору, Достојевски у прогонству, Милош Црњански у емиграцији, Иво Андрић под окупацијом. Тај списак нема краја и можда није случајно да се писци у тим ванредним околностима враћају себи и вечним питањима о смислу живота. Тако је и сада. Тек под короном смо се сетили свих тих примера- рекао је Бећковић.

Пјесник Гојко Ђого каже да од почетка епидемије није ништа написао, већ је сређивао старе текстове које ће објавити у оквиру једне збирке.

Писац Мирослав Тохољ успио је да у протекла два мјесеца заврши књигу краћих прича.

-Нисам писао о вирусу, мада се кроз приче провлаче неки детаљи који су пратили пандемију, рецимо начин ношења маски- открио је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Матија Бећковић о „Мајци Зорки": Са сваком мајком одлази кутија драгуља Матија Бећковић о „Мајци Зорки": Са сваком мајком одлази кутија драгуља
Маринко Божовић и Матија Бећковић свечано отворили Галерију „Жарко Видовић“ (ФОТО) Маринко Божовић и Матија Бећковић свечано отворили Галерију „Жарко Видовић“ (ФОТО)
Представљена књига Жељка Грујића "Живот у фусноти" Представљена књига Жељка Грујића "Живот у фусноти"
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    12h 21m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    17h 36m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    7h 4m
    1
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    9h 4m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    15h 22m
    0