Ускоро почиње градња парохијског дома у порти Храма Светог Варнаве

02.05.2021. 17:51
0
ИЗВОР: СРНА

У порти Храма Светог Варнаве на Врањешу у Источном Новом Сарајеву ускоро би требало да почне градња парохијског дома, изјавио је старјешина храма, протојереј Бошко Тошовић.

Парохијски дом ће се састојати од веће вишенамјенске сале, капацитета 120 мјеста за сједење, канцеларије за свештенике и имаће потребне мокре чворове.

Тошовић је Срни рекао да је градња парохијског дома, палионице свијећа и продавнице требало да почне прошле године, али да су, због актуелне епидемиолошке ситуације и кризе коју је вирус корона проузроковао, радови одгођени.

- Објекат ће бити приземан, тако да станови за свештенике нису планирани, пошто не желимо да затвара цркву, која је на узвишеном видном мјесту, украшена декоративном расвјетом и некако се већ умилила људима - навео је Тошовић.

Он је додао да су, због тога, темељи за парохијски дом ископани ниже, док ће продавница и палионица свијећа бити изграђене ближе Храму.

Очекује се да ће интензивнији радови кренути на љето или јесен.

- Љепота нашег храма је и локација, која је један мали видиковац са којег се може видјети панорама Источног Сарајева. Људима ће бити интересантно и да дођу у цркву, прошетају около и уживају у погледу на наш лијепи град -  рекао је Тошовић.

Тошовић је нагласио да је поднесен захтјев да се докупи још 2.000 метара квадратних да би се проширила постојећа парцела око Храма, што ће омогућити да се изгради паркинг и сви неопходни објекти, након чега ће бити поплочан и плато.

Он је рекао да се духовни живот у протеклих годину дана одвијао нормално, уз поштовање препоручених епидемиолошких мјера.

Тошовић је указао да је Црква увијек са својим народом – у радости, жалости, биједи, па и у овој недаћи, напомињући да је потребно да се сви моле једни за друге.

“И поред ове ситуације, наша црква је била посјећена”, рекао је протојереј Тошовић и додао да се увијек послије литургија током поста пред иконом Богородице “Утоли печали” /Наше бриге/ моле да заштити и сачува све који су обољели од ковида 19, али и других болести.

Тошовић је истакао да сви морају бити одговорни, али да никако не треба живјети у страху, који човјека лишава достојанства, док молитва охрабрује, скида бригу и ослобађа страха.

Коментари 0
Повезане вијести
Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО) Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    19h 47m
    7
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    20h 19m
    0
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    1h 8m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    15h 30m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    20h 28m
    0