Уставни суд РС: Оспорен дио Уредбе о играма на срећу

30.09.2020. 19:41
0
ИЗВОР: nezavisne

 Уставни суд Републике Српске на јуче одржаној сједници оспорио је неколико чланова Уредбе о условима за давање сагласности ЈП "Лутрија Републике Српске" за оснивање привредног друштва за приређивање игара на срећу.

Како су навели, чланови 8, 9. и 11. уредбе нису у сагласности са Уставом, Законом о играма на срећу и Законом о Влади Републике Српске, а суштина је у томе да Влада РС као доносилац уредбе није имала овлаштење да утврди начин и критеријуме у складу с којима "Лутрија" треба да спроводи поступак избора најповољнијег понуђача за сарадњу путем оснивања заједничког привредног друштва.

-Оваквим нормирањем, утврдио је Уставни суд, не разрађују се одредбе Закона о играма на срећу, због чега, супротно принципу уставности и законитости, оно нема основ у релевантном закону и стога није у функцији његовог спровођења. Уставни суд је констатовао да је Влада поступила супротно уставним начелима владавине права и подјеле власти -  наводи се у саопштењу Уставног суда Републике Српске.

Осим тога, Уставни суд Републике Српске утврдио је да и дио Правилника о усклађивању, овјери, евидентирању и регистрацији редова вожње који је донио начелник општине Прњавор није у сагласности са Уставом и Законом о превозу у друмском саобраћају.

-Неуставност наведених одредаба, којима се уређује усклађивање и регистрација редова вожње у приградском превозу на подручју општине Прњавор, Уставни суд је утврдио с обзиром на чињеницу да је доносилац овог акта регулисањем ове материје изашао из законом одређених оквира, чиме је дошло до повреде уставног начела законитости - наводи се у саопштењу Уставног суда Републике Српске.  

Коментари 0
Повезане вијести
Уставни суд Српске одбацио вето Бошњака на измјене Кривичног законика Уставни суд Српске одбацио вето Бошњака на измјене Кривичног законика
За вето на клевету нема довољно руку, на потезу Уставни суд Републике Српске За вето на клевету нема довољно руку, на потезу Уставни суд Републике Српске
Управа „Лутрије“ игнорисала Владу и повећала себи плате Управа „Лутрије“ игнорисала Владу и повећала себи плате
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 53m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    22h 26m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 52m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    21h 5m
    0
  • Партизан мијења име!
    11h 34m
    3