Усвојен буџет општине Источна Илиџа за 2022. годину од 8,500.000 КМ

30.12.2021. 13:28
0
ИЗВОР: Катера

Одборници у Скупштини општине Источна Илиџа усвојили су буџет за 2022. годину у износу од 8.500.000 КМ, који је комбинација развојног буџета и вођења рачуна о свим социјалним категорија, како је истакао начелник општине Маринко Божовић.

Божовић је додао да су на данашњој сједници, поред усвојене информације о изради техничке студије цесте „SEETO“ правца 2Б дионица Сарајево – Фоча (Брод на Дрини) – дио који пролази кроз Источну Илиџу, усвојили и одлуку о утврђивању пореске стопе и цијене непокретности у Источној Илиџи, као и низ других тачака са дневног реда.

Он је казао да, по питању буџета општине, треба узети у обзир и то да је буџет Центра за социјални рад општине Источна Илиџа премашио милион конвертибилних марака, да су наставили са набавком уџбеника за породице са троје и више дјеце, са суфинансирањем специјализација за докторе који ће бити на располагању грађанима Источне Илиџе.

Слика

Фото: Катера

- У буџету су своје мјесто нашла средства за финансирање вртића, за суфинансирање трећег покушаја вантјелесне оплодње, за мајке са четворо или више дјеце и све оно што смо кроз тај социјални аспект имали, ми смо у буџету за 2022. годину опет предвидјели и та средства значајно повећали – рекао је Божовић.

Он каже да, када је у питању развој општине Источна Илиџа, планира се изградња више саобраћајница, наставак изградње моста „Плави анђели“ и саобраћајнице која повезује мост са остатком општине.

- Ушли смо у посао пројектовања више саобраћајница које подразумијевају, првенствено, изградњу фекалне канализације на подручју општине Источна Илиџа и све оне започете уговоре са извођачима које смо изабрали у 2021. години, а који нису реализовани због кашњења и временских услова који то нису дозволили, а који би почетком 2022. године требали бити у потпуности реализовани – каже Божовић.

Он је изразио жаљење што дио одборника у СО Источна Илиџа није уважио чињеницу да је пословник општине Источна Илиџа децидан, да пословничке норме морају бити нешто што се поштује, те да се амандмани морају подносити на вријеме.

- Уколико то буде тако у наредном периоду, апсолутно неће бити проблема да се разматра могућност прихватања тих амандмана и сигурно њихово изјашњавање на Скупштини општине Источна Илиџа – рекао је Божовић.

Божовић је најавио да ће СО Источна Илиџа у наредној години одржати и једну сједницу скупштине затвореног типа, са унапријед припремљеним материјалом, а на којој ће се говорити о степену градње на подручју града Источно Сарајево, односно општине Источна Илиџа.

Слика

Фото: Катера

- С обзиром да тренутно имамо одређене негативне трендове који у овом моменту, а сигурно ни у будућности стратешки неће одговарати општини Источна Илиџа и неопходно је да сви одборници буду упознати са тим чињеницама и заузму свој став по том питању – каже Божовић.

Он је изразио наду да ће сви одборници заузети јединствен став о том питању и да ће све она стратешка питања на сједници СО Источна Илиџа буду усвајана гласовима свих одборника.

За усвајање буџета за 2022. годину данас су гласали одборници СДС, ПДП, СРС, ДЕМОС-а и Уједињене Српске, док је једини члан СНСД који није напустио сједницу био уздржан.

Наиме, четворо одборника СНСД у СО Источна Илиџа напустило је данашње засједање СО Источна Илиџа зато што нису усвојени њихови амандмани, које су, како они тврде предали на протокол према процедури.

Предсједник СО Источна Илиџа Раде Ћосовић на сједници је рекао да амандмани нису предати на вријеме, односно од 09.00 часова, него око 13.00 часова, због чега нису могли бити усвојени.

Коментари 0
Повезане вијести
Договорено да ЈКП „Свети Марко“ врши наплату за одржавање Градског гробља „Црквице“ Договорено да ЈКП „Свети Марко“ врши наплату за одржавање Градског гробља „Црквице“
Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО) Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    6h 22m
    6
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    6h 27m
    1
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    7h 19m
    0
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    19h 49m
    0
  • Саобраћајна незгода на путу Љубогошта-Подроманија
    7h 33m
    0