Usvojen budžet opštine Istočna Ilidža za 2022. godinu od 8,500.000 KM

30.12.2021. 13:28
0
IZVOR: Katera

Odbornici u Skupštini opštine Istočna Ilidža usvojili su budžet za 2022. godinu u iznosu od 8.500.000 KM, koji je kombinacija razvojnog budžeta i vođenja računa o svim socijalnim kategorija, kako je istakao načelnik opštine Marinko Božović.

Božović je dodao da su na današnjoj sjednici, pored usvojene informacije o izradi tehničke studije ceste „SEETO“ pravca 2B dionica Sarajevo – Foča (Brod na Drini) – dio koji prolazi kroz Istočnu Ilidžu, usvojili i odluku o utvrđivanju poreske stope i cijene nepokretnosti u Istočnoj Ilidži, kao i niz drugih tačaka sa dnevnog reda.

On je kazao da, po pitanju budžeta opštine, treba uzeti u obzir i to da je budžet Centra za socijalni rad opštine Istočna Ilidža premašio milion konvertibilnih maraka, da su nastavili sa nabavkom udžbenika za porodice sa troje i više djece, sa sufinansiranjem specijalizacija za doktore koji će biti na raspolaganju građanima Istočne Ilidže.

Slika

Foto: Katera

- U budžetu su svoje mjesto našla sredstva za finansiranje vrtića, za sufinansiranje trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje, za majke sa četvoro ili više djece i sve ono što smo kroz taj socijalni aspekt imali, mi smo u budžetu za 2022. godinu opet predvidjeli i ta sredstva značajno povećali – rekao je Božović.

On kaže da, kada je u pitanju razvoj opštine Istočna Ilidža, planira se izgradnja više saobraćajnica, nastavak izgradnje mosta „Plavi anđeli“ i saobraćajnice koja povezuje most sa ostatkom opštine.

- Ušli smo u posao projektovanja više saobraćajnica koje podrazumijevaju, prvenstveno, izgradnju fekalne kanalizacije na području opštine Istočna Ilidža i sve one započete ugovore sa izvođačima koje smo izabrali u 2021. godini, a koji nisu realizovani zbog kašnjenja i vremenskih uslova koji to nisu dozvolili, a koji bi početkom 2022. godine trebali biti u potpunosti realizovani – kaže Božović.

On je izrazio žaljenje što dio odbornika u SO Istočna Ilidža nije uvažio činjenicu da je poslovnik opštine Istočna Ilidža decidan, da poslovničke norme moraju biti nešto što se poštuje, te da se amandmani moraju podnositi na vrijeme.

- Ukoliko to bude tako u narednom periodu, apsolutno neće biti problema da se razmatra mogućnost prihvatanja tih amandmana i sigurno njihovo izjašnjavanje na Skupštini opštine Istočna Ilidža – rekao je Božović.

Božović je najavio da će SO Istočna Ilidža u narednoj godini održati i jednu sjednicu skupštine zatvorenog tipa, sa unaprijed pripremljenim materijalom, a na kojoj će se govoriti o stepenu gradnje na području grada Istočno Sarajevo, odnosno opštine Istočna Ilidža.

Slika

Foto: Katera

- S obzirom da trenutno imamo određene negativne trendove koji u ovom momentu, a sigurno ni u budućnosti strateški neće odgovarati opštini Istočna Ilidža i neophodno je da svi odbornici budu upoznati sa tim činjenicama i zauzmu svoj stav po tom pitanju – kaže Božović.

On je izrazio nadu da će svi odbornici zauzeti jedinstven stav o tom pitanju i da će sve ona strateška pitanja na sjednici SO Istočna Ilidža budu usvajana glasovima svih odbornika.

Za usvajanje budžeta za 2022. godinu danas su glasali odbornici SDS, PDP, SRS, DEMOS-a i Ujedinjene Srpske, dok je jedini član SNSD koji nije napustio sjednicu bio uzdržan.

Naime, četvoro odbornika SNSD u SO Istočna Ilidža napustilo je današnje zasjedanje SO Istočna Ilidža zato što nisu usvojeni njihovi amandmani, koje su, kako oni tvrde predali na protokol prema proceduri.

Predsjednik SO Istočna Ilidža Rade Ćosović na sjednici je rekao da amandmani nisu predati na vrijeme, odnosno od 09.00 časova, nego oko 13.00 časova, zbog čega nisu mogli biti usvojeni.

Komentari 0
Povezane vijesti
Od danas nedjelja neradni dan u Istočnoj Ilidži Od danas nedjelja neradni dan u Istočnoj Ilidži
Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO) Marinko Božović i Matija Bećković svečano otvorili Galeriju „Žarko Vidović“ (FOTO)
Božović: Prostor Galerije „Žarko Vidović“ jedinstven i nešto što je nedostajalo u Istočnom Sarajevu Božović: Prostor Galerije „Žarko Vidović“ jedinstven i nešto što je nedostajalo u Istočnom...
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    10h 41m
    0
  • Slani mafini
    20h 2m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    21h 57m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    19h 51m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    14h 20m
    3