Усвојен Нацрт плана буџета општине Пале за 2020. годину у износу од 14.680.000 КМ

11.12.2019. 15:51
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Одборници већине у Скупштини општине Пале на данашњој 24. редовној сједници усвојили су Нацрт плана буџета општине Пале за 2020. годину у износу од 14.685.000 КМ, док су одборници из опозиције били уздржани по овом питању сматрајући га превише „амбициозним“.

Начелник општине Пале Бошко Југовић новинарима је рекао да је задовољан што су одборници на данашњој сједници изнијели низ конструктивних приједлога, те што је Нацрт плана буџета за идућу годину усвојен.

-На наредној сједници Скупштине општине биће дефинисан Приједлог буџета, а оно што можемо рећи за овај буџет јесте то да је он инвестициони и развојни. Нацрт је планиран у износу од 14.685.000 КМ, што је за око 1.100.000 КМ више у односну на ребаланс у 2019. години – истакао је Југовић.

Слика

Југовић додаје да су планирали да новац добијен на основу Плана примитака по основу продаје земљишта, такси и ренти са Јахорине буде враћен на планину у смислу улагања у инфраструктуру и друге пројекте, све у договору са управом Олимпијског центра.

-Само милион марака у наредној години планирамо да уложимо у Јахорину, а остала средства се односе на Пале и сад већ можемо рећи да смо утврдили одређена средства за изградњу градског парка, изградњу топловода за измјештање Градске топлане и за одређен број инфраструктурних пројеката из области саобраћаја – каже Југовић.

Он напомиње да је за вријеме његовог мандата од 2016. године на подручју општине Пале реконструисано и санирано укупно 39 улица, не рачунајући Романијску улицу, чију реконструкцију је помогла Влада Србије са преко милион КМ.

-У наредној години предвидјели смо реконструкцију 16 улица на подручју Пала, које треба да се асфалтирају. Можемо рећи да смо задовољни и бићемо поносни ако реализујемо предвиђени буџет за 2020. годину – додаје Југовић.

Југовић се осврнуо на проблем око оснивања Туристичке организације општине Пале и жалбе које су упућене од стране градске туристичке организације „Јахорина“, те додао да руководство општине није урадило ништа противзаконито.

-Поново сада имамо регистровану Туристичку организацију општине Пале и у току је разматрање жалбе ТО „Јахорина“ Источно Сарајево. Поступак се враћа Вишем привредном суду у Бањалуку и ми смо морали одређена средства да резервишемо, јер поступак може да потраје до два мјесеца – каже Југовић.

Он истиче да уколико се испостави да није могуће оснивање општинске туристичке организације, да ће планирана средства од 395.700 КМ за 2020. годину бити преусмјерена за неке друге потребе.

Шеф клуба одборника Партије демократског прогреса (ПДП) Игор Тошић рекао је новинарима да су одборници из ове партије били уздржани по питању усвајања Нацрта плана буџета за 2020. годину из разлога што сматрају да је буџет превише амбициозан.

-Само четвртина буџета се заснива од прихода од продаје земљишта на Јахорини. Из досадашњег искуства, уназад до двије године, када смо планирали буџет, планирали смо и тај приход који до сада нисмо остварили у цјелости – каже Тошић.

Слика

Он поставља питање на који начин ће се финансирати текућа потрошња општине Пале када не буде више општинског земљишта на Јахорини и додаје да би руководство општине на челу са начелником требало бити мало више обазривије по том питању.

Шеф клуба одборника Српске демократске странке (СДС) Никола Благојевић рекао је новинарима да двадесет дана пред истек календарске године општина Пале има мањак прихода од око 4 милиона КМ.

-То говори да овај прошлогодишњи буџет није реално планиран. Имали смо увид у Нацрт буџета за 2020. годину, гдје смо видјели предвиђене пројекте, а за које не постоје никаква идејна рјешења, као што је рецимо изградња нове зграде Општине – истиче Благојевић и додаје да се много тога планира без образложења на који начин ће бити реализовано.

Слика

Шеф клуба одборника Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Дамјан Шкипина каже да је Нацрт буџета за наредну годину од 14.680.000 КМ за сваку похвалу и додао да ће он сигурно бити развојни и инвестициони.

-Више ће нам бити проблем недостатак времена са тендерским процедурама и извођачима радова на пројектима, него што ће бити проблем са финансирањем и пројекцијом. У сваком случају очекујем да наредна година буде година пуна инвестиција и да ће све тећи по плану – каже Шкипина.

У вези са продајом општинског земљишта на Јахорини и одлуком да у овој години не продају планиране плацеве, Шкипина каже да је разлог тога што ће у јануару 2020. године бити позната нова цијена земљишта.

Слика

-Тренутна цијена на Јахорини прелази ту почетну од 300 КМ и с тим у вези смо приступили изради идејног елабората и томе колико би та цијена требала да „одскочи“ у односу на садашњу – каже Шкипина.

На наредној сједници Скупштине општине Пале, планираној за крај текућег мјесеца, биће говора и око усвајања одлуке о пресељењу Факултета физичког васпитање и спорта са Стамбулчића у СПЦ „Пеки“, те оспособљавању просторија за рад студената овог факултета.

Декан овог факултета Борислав Цицовић је као гост на данашњој сједници СО Пале истакао да би за овај факултет, али и цијелу општину Пале и њене грађане корисно било да се СПЦ „Пеки“ догради и да се у склопу тог спортског центра отвори савремени базен и сала за карлинг.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Covjek sa Pala 11.12.2019. 22:42
    Poenta je u tone što su sadašnjeg načelnika svi podržavali 2.5 godina i odluke donosili jednoglasno. Sada kada su svi sve podržali i budžete i rebalanse onda se krene taj isti budžet smatrati ambicioznim.
Повезане вијести
Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО) Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
Прикупљено 55 доза крви у Палама Прикупљено 55 доза крви у Палама
Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    11h 25m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    20h 17m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    14h 8m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    17h 53m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    9h 0m
    4