Usvojen Nacrt plana budžeta opštine Pale za 2020. godinu u iznosu od 14.680.000 KM

11.12.2019. 15:51
1
IZVOR: srpskainfo.com

Odbornici većine u Skupštini opštine Pale na današnjoj 24. redovnoj sjednici usvojili su Nacrt plana budžeta opštine Pale za 2020. godinu u iznosu od 14.685.000 KM, dok su odbornici iz opozicije bili uzdržani po ovom pitanju smatrajući ga previše „ambicioznim“.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović novinarima je rekao da je zadovoljan što su odbornici na današnjoj sjednici iznijeli niz konstruktivnih prijedloga, te što je Nacrt plana budžeta za iduću godinu usvojen.

-Na narednoj sjednici Skupštine opštine biće definisan Prijedlog budžeta, a ono što možemo reći za ovaj budžet jeste to da je on investicioni i razvojni. Nacrt je planiran u iznosu od 14.685.000 KM, što je za oko 1.100.000 KM više u odnosnu na rebalans u 2019. godini – istakao je Jugović.

Slika

Jugović dodaje da su planirali da novac dobijen na osnovu Plana primitaka po osnovu prodaje zemljišta, taksi i renti sa Jahorine bude vraćen na planinu u smislu ulaganja u infrastrukturu i druge projekte, sve u dogovoru sa upravom Olimpijskog centra.

-Samo milion maraka u narednoj godini planiramo da uložimo u Jahorinu, a ostala sredstva se odnose na Pale i sad već možemo reći da smo utvrdili određena sredstva za izgradnju gradskog parka, izgradnju toplovoda za izmještanje Gradske toplane i za određen broj infrastrukturnih projekata iz oblasti saobraćaja – kaže Jugović.

On napominje da je za vrijeme njegovog mandata od 2016. godine na području opštine Pale rekonstruisano i sanirano ukupno 39 ulica, ne računajući Romanijsku ulicu, čiju rekonstrukciju je pomogla Vlada Srbije sa preko milion KM.

-U narednoj godini predvidjeli smo rekonstrukciju 16 ulica na području Pala, koje treba da se asfaltiraju. Možemo reći da smo zadovoljni i bićemo ponosni ako realizujemo predviđeni budžet za 2020. godinu – dodaje Jugović.

Jugović se osvrnuo na problem oko osnivanja Turističke organizacije opštine Pale i žalbe koje su upućene od strane gradske turističke organizacije „Jahorina“, te dodao da rukovodstvo opštine nije uradilo ništa protivzakonito.

-Ponovo sada imamo registrovanu Turističku organizaciju opštine Pale i u toku je razmatranje žalbe TO „Jahorina“ Istočno Sarajevo. Postupak se vraća Višem privrednom sudu u Banjaluku i mi smo morali određena sredstva da rezervišemo, jer postupak može da potraje do dva mjeseca – kaže Jugović.

On ističe da ukoliko se ispostavi da nije moguće osnivanje opštinske turističke organizacije, da će planirana sredstva od 395.700 KM za 2020. godinu biti preusmjerena za neke druge potrebe.

Šef kluba odbornika Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Tošić rekao je novinarima da su odbornici iz ove partije bili uzdržani po pitanju usvajanja Nacrta plana budžeta za 2020. godinu iz razloga što smatraju da je budžet previše ambiciozan.

-Samo četvrtina budžeta se zasniva od prihoda od prodaje zemljišta na Jahorini. Iz dosadašnjeg iskustva, unazad do dvije godine, kada smo planirali budžet, planirali smo i taj prihod koji do sada nismo ostvarili u cjelosti – kaže Tošić.

Slika

On postavlja pitanje na koji način će se finansirati tekuća potrošnja opštine Pale kada ne bude više opštinskog zemljišta na Jahorini i dodaje da bi rukovodstvo opštine na čelu sa načelnikom trebalo biti malo više obazrivije po tom pitanju.

Šef kluba odbornika Srpske demokratske stranke (SDS) Nikola Blagojević rekao je novinarima da dvadeset dana pred istek kalendarske godine opština Pale ima manjak prihoda od oko 4 miliona KM.

-To govori da ovaj prošlogodišnji budžet nije realno planiran. Imali smo uvid u Nacrt budžeta za 2020. godinu, gdje smo vidjeli predviđene projekte, a za koje ne postoje nikakva idejna rješenja, kao što je recimo izgradnja nove zgrade Opštine – ističe Blagojević i dodaje da se mnogo toga planira bez obrazloženja na koji način će biti realizovano.

Slika

Šef kluba odbornika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Damjan Škipina kaže da je Nacrt budžeta za narednu godinu od 14.680.000 KM za svaku pohvalu i dodao da će on sigurno biti razvojni i investicioni.

-Više će nam biti problem nedostatak vremena sa tenderskim procedurama i izvođačima radova na projektima, nego što će biti problem sa finansiranjem i projekcijom. U svakom slučaju očekujem da naredna godina bude godina puna investicija i da će sve teći po planu – kaže Škipina.

U vezi sa prodajom opštinskog zemljišta na Jahorini i odlukom da u ovoj godini ne prodaju planirane placeve, Škipina kaže da je razlog toga što će u januaru 2020. godine biti poznata nova cijena zemljišta.

Slika

-Trenutna cijena na Jahorini prelazi tu početnu od 300 KM i s tim u vezi smo pristupili izradi idejnog elaborata i tome koliko bi ta cijena trebala da „odskoči“ u odnosu na sadašnju – kaže Škipina.

Na narednoj sjednici Skupštine opštine Pale, planiranoj za kraj tekućeg mjeseca, biće govora i oko usvajanja odluke o preseljenju Fakulteta fizičkog vaspitanje i sporta sa Stambulčića u SPC „Peki“, te osposobljavanju prostorija za rad studenata ovog fakulteta.

Dekan ovog fakulteta Borislav Cicović je kao gost na današnjoj sjednici SO Pale istakao da bi za ovaj fakultet, ali i cijelu opštinu Pale i njene građane korisno bilo da se SPC „Peki“ dogradi i da se u sklopu tog sportskog centra otvori savremeni bazen i sala za karling.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Covjek sa Pala 11.12.2019. 22:42
    Poenta je u tone što su sadašnjeg načelnika svi podržavali 2.5 godina i odluke donosili jednoglasno. Sada kada su svi sve podržali i budžete i rebalanse onda se krene taj isti budžet smatrati ambicioznim.
Povezane vijesti
Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“ Dani sjećanja: „Jugoslovenstvo, ideja koja je Srbe koštala milionskih žrtava“
U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama
Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Palama Humanitarna premijera filma „Ljubav Tvoja i neposlušnost moja“ u Palama
Najčitanije
  • Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    15h 30m
    0
  • Humanitarna grupa „Vukovi“ pokrenula humanitarnu akciju za porodicu Čečar sa Pala
    13h 44m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    11h 34m
    0
  • Republika Srpska dobila novi Izborni zakon
    14h 49m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    9h 32m
    0