Усвојена одлука о изради ревизије регулационог плана за подручје Јахорине

24.02.2022. 16:12
0
ИЗВОР: Катера

Скупштинска већина у Скупштини општине Пале на данашњој сједници усвојила је Одлуку о приступању изради ревизије регулационог плана комплетног посебног подручја Јахорина.

Такође, усвојено је преко 30 одлука о приступању изради измјена и допуна регулационог плана дијела посебног подручја Јахорина.

Опозиција у СО Пале, коју чине одборници СДС, ПДП и ДНС напустила је данашње засједање паљанског парламента, сматрајући да је са дневног реда требало скинути одлуке о измјенама регулационог плана дијела посебног подручја "Јахорина".

Шеф клуба одборника ПДП Игор Тошић рекао је новинарима да се скупштинска већина у СО Пале не придржава закључака са раније одржане тематске сједнице, гдје је договорено да се више неће усвајати измјене регулационих планова по питању даље градње на Јахорини.

Тошић истиче да су прије годину дана донесени закључци како би се зауставила непланска градња на олимпијској планини, као и, како он каже, свакодневне измјене регулационих планова.

- Међутим, сад се дешава да скупштинска већина усваја на десетине хиљада квадратних метара простора на Јахорини, а да то не може да испрати постојећа инфраструктура по питању капацитета канализационе, водоводне мреже и електричне енергије - каже Тошић.

Сматра да се овом праксом усвајања нових измјена регулационих планова по питању Јахорине константно нарушава њен изглед градњом стамбених и угоститељских објеката уз скијашке стазе.

Слика

Фото: Катера/архива

- За данашњу сједницу сам одштампао преко 1.700 страница одборничког материјала. Немогуће је да је сваки одборник прочитао и припремио се за тај материјал, што довољно говори о начину гласања за те тачке дневног реда - каже Тошић и додаје да сумња да одборници који су гласали за ове тачке уопште знају за шта су дизали руке.

Он истиче да ће се одборници ПДП-а држати и даље закључака који су донесени на поменутој тематској сједници, када је једногласно одлучено да се стопирати градња на Јахорини.

- Већина која је гласала тада за те закључке се данас не држи истих - додаје Тошић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић сматра да опозиција на претходним сједницама СО Пале се није изјашњавала по одређеним тачкама дневног реда везаним за измјену регулационих планова на Јахорини, што према његовом мишљењу, није коректно.

Југовић додаје му је драго што су одборници из опозиције ипак данас подржали накнадно убачену тачку која се односи на Одлуку о приступању изради ревизије регулационог плана комплетног посебног подручја Јахорина.

- То значи да ћемо ми у наредном периоду кроз један документ урадити регулациони план с акцентом на инфраструктурне пројекте, односно све оно што је у интересу ОЦ "Јахорина", попут изградње инфраструктурне мреже воде, канализације, струје, освјетљења стаза, осњежавања стаза и другог - каже Југовић.

Слика

Фото: Катера/архива

На питање зашто СО Пале и даље усваја одлуке које се односе на измјену регулационих планова за Јахорину, упркос раније усвојеним закључцима на поменутој тематској сједници, Југовић каже да је грађевинска сезона на планини кратка, те да постоји проблем око градње објеката.

- Сада имамо разлику између људи који су добили сагласност и који граде и између људи који су добили сагласност и који још увијек нису почели са градњом. Ићи ћемо на опцију да им се одузме та сагласност уколико неће градити или да их на неки начин натјерамо да граде - каже Југовић.

Он је додао да је општина у овом моменту одобрила градњу објеката на укупној површини од око 40.000 квадратних метара простора.

Напомиње да је сада и идеалан моменат да се крене са "причом о гондоли" са Пала до Јахорине, те потенцира на томе да се градња са Јахорине у догледном периоду пресели у Пале.

На данашњој сједници СО Пале донесена је, између осталог, и одлука о успостављању сарадње са општином Младеновац у Србији, као и са сусједном општином Пале-Прача у ФБиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe
Крађа у Палама Крађа у Палама
Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    14h 30m
    0
  • Крађа у Палама
    12h 48m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    9h 15m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    12h 3m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    5h 24m
    0