Усвојена политика плата и накнада до 2026. године

05.04.2023. 15:04
1
ИЗВОР: srna.rs

Савјет министара БиХ усвојио је данас Политику плата и накнада у институцијама БиХ за период 2023. до 2026. године.

Политика плата и накнада до 2026. године усвојена је уз корекцију, а њоме се предвиђа и хармонизација прописа у овој области у законодавној, извршној и судској власти на нивоу БиХ.

Начело реалности и фискалне одговорности једно је од основних начела на којем ће бити базирано вођење политике плата и накнада у институцијама БиХ у четворогодишњем периоду, што подразумијева уважавање реалног стања и очекиваних кретања економских показатеља и перформанси БиХ као основе за утврђивање висине плата и накнада, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара БиХ утврдио је приједлог амандмана на Споразум о зајму (додатно финансирање за Пројект регистрације некретнина) између БиХ и Међународне банке за обнову и развој.

Предложени амандман припремљен је на захтјев Министарства финансија Републике Српске и односи се на измјену начина реализације набавке како би се побољшала инфраструктура у канцеларијама службе за катастар и земљишнокњижним канцеларијама.

Споразум о зајму између БиХ и Међународне банке за обнову и развој потписан је 2. јула 2020. године с циљем пружања подршке развоју одрживог система регистрације некретнина с хармонизованом евиденцијом у земљишној књизи и катастру у урбаним подручјима Федерације БиХ и Републике Српске.

Приједлог амандмана с основама за његово закључивање биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника је из БиХ предложен министар финансија и трезора.

На сједници усвојен и приједлог за закључивање Меморандума о разумијевању о сарадњи у области туризма између Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара и Министарства туризма Бугарске.

- Меморандумом о разумијевању планирана је размјена информација и истраживања, те подстицање међусобних улагања у разне области у оквиру сектора туризма, ради развоја туристичке инфраструктуре и јачања пријатељских односа БиХ и Бугарске - напомиње се у саопштењу.

Приједлог за закључивање Меморандума о разумијевању биће достављен Предсједништву БиХ у даљу процедуру, а за потписника из БиХ предложен је министар спољне трговине и економских односа.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Krle 05.04.2023. 23:26
    Ma ljepota prava, kada su u pitanju plate i naknade nema sukoba pozicije i opozicije, kad je džepove napuniti u udobnim foteljama nema trzavica. Ogromna većina radnog naroda koja nije na budžetskim jaslama bilo na državnom ili entiteskom nivou, neka gleda kuda sunce sija. Na ovaj privilegovani sloj inflacija nema uticaja, plate idu brže nego inflacija. Nezaposleni i penzioneri su im poslednja rupa na svirali. Interesantni su im samo kad su izbori i predizborna kampanja puna lažnih obećanja i šarenih laža.
Повезане вијести
Савјет министара БиХ купује ауто од 320.000 КМ и крши властити Правилник Савјет министара БиХ купује ауто од 320.000 КМ и крши властити Правилник
Савјет министара се више не пита о новим запошљавањима Савјет министара се више не пита о новим запошљавањима
Изабран нови сазив Савјета министара БиХ Изабран нови сазив Савјета министара БиХ
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 28m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 23m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 11m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 17m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    20h 45m
    0