Usvojena politika plata i naknada do 2026. godine

05.04.2023. 15:04
1
IZVOR: srna.rs

Savjet ministara BiH usvojio je danas Politiku plata i naknada u institucijama BiH za period 2023. do 2026. godine.

Politika plata i naknada do 2026. godine usvojena je uz korekciju, a njome se predviđa i harmonizacija propisa u ovoj oblasti u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti na nivou BiH.

Načelo realnosti i fiskalne odgovornosti jedno je od osnovnih načela na kojem će biti bazirano vođenje politike plata i naknada u institucijama BiH u četvorogodišnjem periodu, što podrazumijeva uvažavanje realnog stanja i očekivanih kretanja ekonomskih pokazatelja i performansi BiH kao osnove za utvrđivanje visine plata i naknada, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara BiH utvrdio je prijedlog amandmana na Sporazum o zajmu (dodatno finansiranje za Projekt registracije nekretnina) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Predloženi amandman pripremljen je na zahtjev Ministarstva finansija Republike Srpske i odnosi se na izmjenu načina realizacije nabavke kako bi se poboljšala infrastruktura u kancelarijama službe za katastar i zemljišnoknjižnim kancelarijama.

Sporazum o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj potpisan je 2. jula 2020. godine s ciljem pružanja podrške razvoju održivog sistema registracije nekretnina s harmonizovanom evidencijom u zemljišnoj knjizi i katastru u urbanim područjima Federacije BiH i Republike Srpske.

Prijedlog amandmana s osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika je iz BiH predložen ministar finansija i trezora.

Na sjednici usvojen i prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti turizma između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i Ministarstva turizma Bugarske.

- Memorandumom o razumijevanju planirana je razmjena informacija i istraživanja, te podsticanje međusobnih ulaganja u razne oblasti u okviru sektora turizma, radi razvoja turističke infrastrukture i jačanja prijateljskih odnosa BiH i Bugarske - napominje se u saopštenju.

Prijedlog za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika iz BiH predložen je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Krle 05.04.2023. 23:26
    Ma ljepota prava, kada su u pitanju plate i naknade nema sukoba pozicije i opozicije, kad je džepove napuniti u udobnim foteljama nema trzavica. Ogromna većina radnog naroda koja nije na budžetskim jaslama bilo na državnom ili entiteskom nivou, neka gleda kuda sunce sija. Na ovaj privilegovani sloj inflacija nema uticaja, plate idu brže nego inflacija. Nezaposleni i penzioneri su im poslednja rupa na svirali. Interesantni su im samo kad su izbori i predizborna kampanja puna lažnih obećanja i šarenih laža.
Povezane vijesti
Savjet ministara BiH kupuje auto od 320.000 KM i krši vlastiti Pravilnik Savjet ministara BiH kupuje auto od 320.000 KM i krši vlastiti Pravilnik
Savjet ministara se više ne pita o novim zapošljavanjima Savjet ministara se više ne pita o novim zapošljavanjima
Izabran novi saziv Savjeta ministara BiH Izabran novi saziv Savjeta ministara BiH
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    17h 2m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    15h 46m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    10h 31m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    7h 30m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    7h 36m
    0