Уз химну „Боже правде“ у Солуну сахрањен деда Ђорђе

06.07.2023. 12:41
0
ИЗВОР: kurir.rs

Ђорђе Михаиловић, чувар српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну, сахрањен је данас у Солуну према властитој посљедњој жељи - у старој српској униформи и са шајкачом, од које се није одвајао, уз химну Боже правде.

Деда Ђорђе Михаиловић, легендарни чувар Зејтилника, сахрањен је тачно у подне по грчком времену, поред свог оца Ђуре и деде Саве, на српском војничком гробљу у Солуну, које су и они за живота чували.

Сахрани је присуствовала званична делегација Србије, у којој је био министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Никола Селаковић, предсједник Републике Српске Милорад Додик и државни секретар у Министарству одбране Миле Јелић.

Слика

Фото: Рингиер

Како Новости јављају, док у тишини траје достојанствен опроштај најближих и тихо опело, на плато испред маузолеја пристижу одасвуд Срби и Грци. Огромни вијенци бијелих хризантема украшени заставама, и бијелим тракама са порукама захвалности и вјечног сјећања на легендарног чувара сјени јунака.

Како је Курир већ најавио, Министар Селаковић понио је три тегле са српском земљом - из Србије, Републике Српске и Црне Горе, коју је симболично просуо у деда Ђорђев гроб.

Ђорђе Михаиловић, који је чувао сјећање на страдање српских војника на Солунском фронту као свети грал и лучу живота, преминуо је 2. јула, у 96. години.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас сахрана Петка Чанчара Данас сахрана Петка Чанчара
Сахрањен новинар Горан Маунага Сахрањен новинар Горан Маунага
Сахрана новинара Горана Маунаге сутра на гробљу Доњи Миљевићи Сахрана новинара Горана Маунаге сутра на гробљу Доњи Миљевићи
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    1h 53m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    22h 2m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    23h 7m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    37m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    16h 50m
    0