Uz himnu „Bože pravde“ u Solunu sahranjen deda Đorđe

06.07.2023. 12:41
0
IZVOR: kurir.rs

Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, sahranjen je danas u Solunu prema vlastitoj posljednjoj želji - u staroj srpskoj uniformi i sa šajkačom, od koje se nije odvajao, uz himnu Bože pravde.

Deda Đorđe Mihailović, legendarni čuvar Zejtilnika, sahranjen je tačno u podne po grčkom vremenu, pored svog oca Đure i dede Save, na srpskom vojničkom groblju u Solunu, koje su i oni za života čuvali.

Sahrani je prisustvovala zvanična delegacija Srbije, u kojoj je bio ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nikola Selaković, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić.

Slika

Foto: Ringier

Kako Novosti javljaju, dok u tišini traje dostojanstven oproštaj najbližih i tiho opelo, na plato ispred mauzoleja pristižu odasvud Srbi i Grci. Ogromni vijenci bijelih hrizantema ukrašeni zastavama, i bijelim trakama sa porukama zahvalnosti i vječnog sjećanja na legendarnog čuvara sjeni junaka.

Kako je Kurir već najavio, Ministar Selaković ponio je tri tegle sa srpskom zemljom - iz Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, koju je simbolično prosuo u deda Đorđev grob.

Đorđe Mihailović, koji je čuvao sjećanje na stradanje srpskih vojnika na Solunskom frontu kao sveti gral i luču života, preminuo je 2. jula, u 96. godini.

Komentari 0
Povezane vijesti
Danas sahrana Petka Čančara Danas sahrana Petka Čančara
Sahranjen novinar Goran Maunaga Sahranjen novinar Goran Maunaga
Sahrana novinara Gorana Maunage sutra na groblju Donji Miljevići Sahrana novinara Gorana Maunage sutra na groblju Donji Miljevići
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    2h 33m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    20h 55m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    22h 10m
    1
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    18h 3m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    21h 9m
    1