Вакцинишите се, ова сезона грипа би могла да буде врло тешка

01.11.2019. 10:23
0
ИЗВОР: Srpska.info

“Грипозан сам”, “Можда је грип”, “Само да не закачим грип” неке су од познатих фраза које чујемо у ово доба године.

Шта је превенција против грипа и колико “ради” бијели лук, “попијем ујутру једну ракијицу”, “цитрусно воће” и слични савјети и народна вјеровања, др Предраг Кон, један од најистакнутијих српских епидемиолога каже:

-То не може да заустави грип. Не могу да кажем да је та једна ракија лоша, али штити локално, у том тренутку, и ако тада има вируса заиста ће да спречи умножавање. Ако неко пије цео дан, вероватно ће га заштитити (смех). Чајеви, топли напици, вођење рачуна о проходности дисајних путева и хигијена, коришћење папирних марамица, вођење рачуна о преношењу у чему су руке веома битне, као и кашљање и кијање јер вирус иде до метар и по… Све то стоји. Може и стављање маски и видим да се то пробија полако код нас, само се сад дешава обрнуто — да носе ови што су здрави, а треба обрнуто. Али све то су мере које иду након вакцинације- .

Он је истакао и да је -заблуда је да вакцина против грипа изазива било какво обољење јер у њој нема ничег живог, нема вируса- .

Вакцинација против грипа у Републици Српској ове године требало би да крене почетком новембра, а набављено је дупло више доза него прошле године. Ријеч је о 3.000 доза за све оне који желе да се вакцинишу према личном избору и на овај начин заштите себе, али и своје најближе од грипа.

Како кажу у Институту за јавно здравство (ИЈЗ), ове године је набављено дупло више доза, јер је прошле године за само десет радних дана вакцинисано 1.500 особа, па су потрошене све дозе вакцине у веома кратком року. С друге стране, ИЈЗ је у сарадњи са Фондом здравственог осигурања (ФЗО) набавио 15.000 бесплатних доза вакцина које примају пацијенти са одређеним хроничним болестима, стањима или ризицима.

Грађани Српске ове године имају могућност вакцинисати се против грипа четворовалентном вакцином која штити од четири вируса инфлуенце.

Свјетски здравствени стручњаци анализирају сезону грипа у Аустралији како би предвидјели шта би могло да се догоди на сјеверној хемисфери, али то није увијек прецизно. Послије анализе епидемије грипа у Аустралији и на јужној хемисфери, која обично има сезону грипа око шест мјесеци прије сјеверне хемисфере, доктори кажу да се припремају за тежу сезону и упозоравају пацијенте да предузму мјере опреза тако што ће се вакцинисати.

Коментари 0
Повезане вијести
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици Почела вакцинација против сезонског грипа у Хан Пијеску, Сокоцу и Рогатици
За седам дана утрошено 1.800 доза комерцијалних вакцина против грипа у Српској За седам дана утрошено 1.800 доза комерцијалних вакцина против грипа у Српској
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 10m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 43m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 9m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 22m
    0
  • Партизан мијења име!
    8h 51m
    3