Ванредна ситуација због поплава у Зубином Потоку и Лепосавићу

20.01.2023. 19:20
0
ИЗВОР: srna.rs

Ванредна ситуација проглашена је данас у општинама Лепосавић и Зубин Поток због поплава које су уништиле велики број домаћинстава, инфраструктурних објеката и оранице.

Кризни штаб општине Лепосавић донио је данас одлуку о праглашењу ванредне ситуације ради даљег спровођења превентивних мера заштите безбједности и заштите живота и имовине становништва, као и инфраструктурних објеката.

У поплавама је оштећено на десетине објеката, главне саобраћајнице и локални путеви до многих еела су поплављени, као и поједина домаћинства, а штета је видљива и на бројим пољопривредним газдинствима, наводи се у саопштењу општинског Кризног штаба.

У селу Борова полављена су четири домаћинства, а породице су прошлу ноћ провеле код рођака.

Поплављене су и куће и помоћни објекти у селу Горњи Крњин и Кајково, гдје је поплављена и фарма свиња.

Пресјечени су путеви који воде до села Кутње, Придворица, Кошутица, као и до заселака у селима Ибарско Постење и Доњи Крњин.

У селу Вуча су усљед изливања Вучанске ријеке поплављена три домаћинства, помоћни објекти и један рибњак.

Срушена су два моста у селу Мекиниће, један у селу Јошаница, док је мост у селу Миолиће оштећен, као и мост на путном правцу према селима Јошаница, Поповце, Гњеждане, Дубока, Плакаоница.

Села Кошутица, Придворица, Гркаје су одсјечени од свијета, а на многим путним правцима саобраћај је у прекиду због одрона и оштећења путне инФраструктуре.

Током јучерашњег дана поплављена је економија и фарма у оквиру Пољопривредне школе "Приштина" са домом ученика у Лешку.

Ријека Ибар однијела је мост који се налазио у близини Хале спортова у урбаном дијелу Зубиног Потока и поплављено је двориште те хале, а под водом је и Фудбалски стадион "Мала Маракана".

Истовремено је због замућености воде обустављено водоснабдијевање у Косовској Митровици.

У организацији локалне саморупаве и Привременог органа општине Косовска Митровица грађанима у сјеверном дијелу вода се допрема цистернама које су постављене у центру града, насељу Брђани и у близини градске топлане.

Из Кризног штаба Косовске Митровице су саопштили да је обезбијеђена довољна количина воде за потребе Здравственог центра у Косовској Митровици.

У Бошњачкој махали и Микро насељу, такође у сјверном дијелу Косовске Митровице, воду за пиће је цистернама обезбиједила Приштина.

Косовска општина јужна Митровица одлучила је да плати кирију за привремено становање породицама које су због поплава измјештене из Бошњачке махале и дијелова јужног дијела града ослоњеног на ријеку Ибар.

Коментари 0
Повезане вијести
Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић Срби са иконама Светог Василија и српским тробојкама прошетали кроз Лепосавић
У храму у Лепосавићу служено вечерње са изношењем плаштанице У храму у Лепосавићу служено вечерње са изношењем плаштанице
Приведен Србин код Лепосавића Приведен Србин код Лепосавића
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    22h 14m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    22h 21m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    19h 3m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    13h 41m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    14h 13m
    0