Ваучери лијек за домаћи туризам

19.09.2020. 14:00
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Не искључује се могућност продужења кориштења туристичких ваучера и након 15. новембра ове године у Републици Српској, јер интереса грађана и даље има, те ће ресорно министарство заједно са привредним субјектима из области туризма разматрати моделе да се овај концепт и настави.

У Министарству трговине и туризма Републике Српске кажу да су грађанима Српске до петка издата 14.322 туристичка ваучера за смјештај на подручју Републике Српске.

- Наставићемо и у наредном периоду да пратимо реализацију пројекта туристичких ваучера, те ћемо кроз сарадњу са привредним субјектима из области туризма, а у складу са епидемиолошком ситуацијом, разматрати потенцијалне моделе како наставка пројекта туристичких ваучера, тако и других пројеката који се тичу смањења штетних утицаја пандемије вируса корона на туризам у Републици Српској - кажу у ресорном министарству.

Додају да континуирано прате реализацију пројеката туристичких ваучера, о чему говори и недавна измјена уредбе која се односи на прописани број ноћења неопходних за остваривање права на туристички ваучер. При измјени су се водили идејом да ће се на овај начин повећати заинтересованост за сам пројекат ваучера.

- То се испоставило као исправно јер је у првих неколико дана након измјене уредбе евидентирано повећање креираних захтјева за туристичке ваучере, у просјеку за око 100 захтјева дневно у односу на претходни период - кажу у овом министарству.

Нада Јовановић, директорица Туристичке организације Републике Српске, каже за "Независне" да је на самом почетку кориштење ваучера било слабо, али да је број грађана који их користе све већи.

- Сматрамо да би било добро да се ваучери и њихова реализација продуже до краја ове године, али исто тако сматрамо да би било добро да ваучери као мјера подршке у подизању броја путовања домаћих туриста у Српској остану пракса и у наредним годинама - сматра Јовановићева.

Она каже да би продужење рока значило за повећање броја туристичких путовања у Републици Српској.

- Ту мислим на све дестинације, не само на планине. Скијаши ће ићи и без ваучера, али ваучери свакако могу да помогну онима који на други начин не би могли да стигну на те дестинације. Ваучери су заиста дали своју сврху и више него што смо очекивали. Значило би нам да се продужи рок до краја године, али и да сваке године имамо подстицаје у виду ваучера - истакла је Јовановићева.

Сања Ћеремиџић из Олимпијског центра "Јахорина" истиче да је од почетка љетне сезоне на Јахорини искориштено више од 400 ваучера, што је одличан резултат.

- Ваучери на Јахорини се могу користити у хотелима 'Термаг', 'Лавина' и Бат хотел 'Бистрица', те ова погодност коју је дала Влада Српске сигурно је и на Јахорину привукла нову категорију гостију - рекла је Ћеремиџићева. Она сматра да треба задржати ову праксу туристичких ваучера и убудуће.

- Ми смо свакако заинтересовани да у оквиру ваучера уврстимо и понуду коју Олимпијски центар има, и љетне и зимске ваучере, како бисмо гостима са смјештајем могли понудити и потпуни пакет услуга. То би сигурно стимулисало грађане да одмор проведу на Јахорини и да новац троше у нашој земљи - рекла је Ћеремиџићева.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске, истиче да у скоро свим земљама у којима је раније успостављен сличан систем у првој години није било пуног ефекта, те да је потребно вријеме да се овај систем унаприједи, па због тога сматра да је важно да турситички ваучери остану модел помоћи туристичким капацитетима у Српској и у наредним годинама. 

- Кориштење ових ваучера је предвиђено до 15. новембра. Људи још траже ваучере и очито је да интерес још постоји. Треба размотрити све опције и аспекте о продужењу рока, те очекујемо да ћемо о томе разговарати у наредном периоду. Наша иницијатива ће ићи у складу са захтјевима привредних субјеката - рекао је Благојевић.

Додао је да се ови ваучери односе на љетну сезону у Републици Српској, а да није још било разговора о кориштењу ваучера у зимској сезони.

Више од 210.000 КМ за 35 субјеката

Исплату од 210.972 КМ за 35 пословних субјеката у петак је одобрио Управни одбор Компензационог фонда Републике Српске у сврху финансијске помоћи за санирање посљедица изазваних вирусом корона по основу искориштених туристичких ваучера за јул.

Управни одбор је закључио да је Министарство трговине и туризма Републике Српске доставило списак пословних субјеката који испуњавају услове за рефундацију средстава на основу искориштених туристичких ваучера у овом периоду, у складу са Уредбом о условима и начину кориштења туристичких ваучера у угоститељским објектима.

Исплата ће се вршити на основу појединачних рјешења које ће за сваког пословног субјекта и предузетника донијети ресорно министарство, наведено је у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање боловања у Српској, а већи трошкови Мање боловања у Српској, а већи трошкови
Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској Узбуне о несталој дјеци објављиваће се и на банкоматима у Српској
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    15h 29m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    13h 31m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    12h 24m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    12h 29m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    11h 32m
    1