Ваучери за одмор на домаћим дестинацијама спас за туризам

27.04.2020. 09:18
0
ИЗВОР: Глас Српске

Туризам у Српској трпи огромну штету због пандемије вируса корона, а једини спас за ову привредну грану је да Влада РС издвоји пет милиона марака за субвенционисање путовања грађана на домаћим дестинацијама.

Такав приједлог упутила је Туристичка организација Српске на адресу Министарства трговине и туризма РС. Према незваничним информацијама овај приједлог у Влади Српске је добро прихваћен и на добром је путу да добије зелено свјетло.

- Највећи губитак због пандемије је претрпио, али и даље трпи туризам и транспорт јер људи не путују. Систем ваучера могао би да спаси домаћи туризам, који би би­о намијењен искључиво за путовања по Републици Српској - рекла је “Гласу Српске” директорица Туристичке организације РС Нада Јовановић.

Појаснила је да би овај процес функционисао тако што би Влада Српске издвајала новац за ваучере који би се трошили за одмор у Српској, што су увеле поједине земље међу којима је и Србија.

- На примјер, израчунали смо да би седмодневни боравак петочлане породице на некој домаћој дестинацији у хотелу са три звјездице коштао минимално 1.200 марака. Тај одмор би уз помоћ ваучера био јефтинији за 300 марака. На тај начин би се помогло онима који путују, али и хотелијерима, ресторатерима и на крају цјелокупној туристичкој привреди - рекла је Јовановићева.  

Према рачуници Туристичке организације, Влада РС требало би да издвоји пет милиона марака за субвенционисање путовања по Српској. Ту цифру добили су на основу посјете становника РС домаћим дестинацијама те броја хотела и приватног смјештаја.

- Тај систем ваучера би био апсолутно видљив и провјерљив. Све би то радили преко туристичких агенција, које би биле задужене за довођење домаћих гостију у хотеле. Њима би ишло десет одсто од износа субвенције, а остатак хотелијерима, а на крају грађани би добили јефтиније путовање. Такође, поједини хотелијери су истакли да су спремни да снизе цијене услуга за око 30 одсто. На овај начин сви би имали посла у сектору туризма и на крају би дигли ову грану привреде на ноге -  рекла је Јовановићева.

Нагласила је да ће након свега људи бити жељни путовања. 

- И те­ како су пожељели негдје да оду, а ми имамо толико чаробних мјеста које треба посјетити. Српска је прелијепа и ми имамо шта да понудимо - навела је Јовановићева.

У проналажење рјешења за спас туризма укључене су и све локалне туристичке организације широм Српске, а Јовановићева истиче да ће на крају ресорно министарство одлучити које су све мјере потребне.

- Пандемија је до сада нанијела стоодстотну штету туризму, јер су сви хотели и ресторани затворени. То је један велики ланац. У њему су и произвођачи сувенира. Отказани су и сви домаћи сајмови на којима се продају домаћи производи - навела је Јовановићева.

И Удружење трговине, туризма и угоститељства при Привредној комори РС спас за туризам види у ваучерима за путовање на домаће дестинације. Исти приједлог су упутили Министарству трговине и туризма РС и надају се да ће ускоро о томе имати став из Владе.

- Требало би свакако да се ми угледамо на Србију када је ријеч о мјерама које је преузела за спас туризма.  Кампања коју смо покренули под називом “Наше је боље” не односи се само на куповину домаћих производа, већ и боравак на домаћим дестинацијама. Имамо много туристичких потенцијала и природних љепота које треба да се посјете. Након кризе људи треба да годишње одморе проводе на дестинацијама у Српској - рекла је секретар  Удружења трговине, туризма и угоститељства Драгана Шобот и додала да ће се туризам као грана привреде посљедњи опорављати од кризе јер ће људи почети путовати тек када се отклони и посљедња сумња о могућој зарази.

Отказане посјете

Нада Јовановић навела је да је туризам у Српској у прва два мјесеца ове године цвјетао, јер је за 9,4 одсто повећан број долазака, а 14,7 одсто број ноћења у односу на исти период прошле године.

- Већ од половине марта све је утихнуло. Отказане су посјете за март, април, мај, а како је кренуло исто нам слиједи и у јуну. Због тога смо се одмах преоријентисали на онлајн кампање и додатну промоцију домаћег туризма. Укључили смо се и у акцију Свјетске туристичке организације под слоганом “Сачувајмо туризам заједно” и покренули кампању “Останите код куће, одложите путовање, путоваћемо сутра, али по својој земљи”. Такође покрећемо и наградне игре у којима је главна награда боравак на некој од домаћих туристичких дестинација - рекла је Јовановићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Лов газда са Јадрана не престаје Лов газда са Јадрана не престаје
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Најчитаније
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    11h 4m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    13h 23m
    1
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    13h 50m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    16h 30m
    1
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    9h 11m
    0