Вечерас промоција књиге ”Грумен подно Проклетија”

15.09.2021. 12:18
0
ИЗВОР: citajfilter.com

Матична библиотека Источно Сарајево организује промоцију романа „Грумен подно Проклетија“ аутора Борислава Косановића. Промоција ће се одржати вечерас у 19.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

О књизи ће говорити књижевник Горан Врачар и аутор Борислав Косановић.

Роман „Грумен подно Проклетија“ инспирисан је стварним догађајем. Случај Ђорђа Мартиновића, Србина са Косова којег су 1985. године напали албански иредентисти док је радио на својој њиви. Случај који је постао симбол читавог српског страдања на Косову. Злочин који је тадашња комунистичка власт Југославије покушала свим силама да заташка, зарад лажне слике братсва и јединства. Догађај који је био увертира у ескалацију насиља која ће довести до свих оних добро нам знаних зала на Косову током деведесетих.

За потребе приче, Косановић је, наравно, неке ствари измијенио. Промијенио је име и главног јунака у Ђорђе Огњановић. Радњу је смјестио у фиктивно село Огњаново покрај Ђаковице. Нешто је измаштао, порадио на драматизацији, али костур, односно највећи дио тога што написано апсолутно је засновано на стварним догађајима.

Књижевник Саша Еди Ђорђевић је о Косановићевом роману написао да је пером, оштрим као жилет, насликао живот подно Проклетија, јасно показујући да су разлике међу људима, на око сличним, толике, да неки не би могли бити називани људским бићима.

Роман „Грумен подно Проклетија” објавила је издавачка кућа „Словенско слово” из Београда.

Коментари 0
Повезане вијести
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе У Хан Пијеску представљене књиге којима се брани српско културно и духовно насљеђе
Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 14m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 56m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    19h 29m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 3m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    22h 48m
    3