Večeras promocija knjige ”Grumen podno Prokletija”

15.09.2021. 12:18
0
IZVOR: citajfilter.com

Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje promociju romana „Grumen podno Prokletija“ autora Borislava Kosanovića. Promocija će se održati večeras u 19.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

O knjizi će govoriti književnik Goran Vračar i autor Borislav Kosanović.

Roman „Grumen podno Prokletija“ inspirisan je stvarnim događajem. Slučaj Đorđa Martinovića, Srbina sa Kosova kojeg su 1985. godine napali albanski iredentisti dok je radio na svojoj njivi. Slučaj koji je postao simbol čitavog srpskog stradanja na Kosovu. Zločin koji je tadašnja komunistička vlast Jugoslavije pokušala svim silama da zataška, zarad lažne slike bratsva i jedinstva. Događaj koji je bio uvertira u eskalaciju nasilja koja će dovesti do svih onih dobro nam znanih zala na Kosovu tokom devedesetih.

Za potrebe priče, Kosanović je, naravno, neke stvari izmijenio. Promijenio je ime i glavnog junaka u Đorđe Ognjanović. Radnju je smjestio u fiktivno selo Ognjanovo pokraj Đakovice. Nešto je izmaštao, poradio na dramatizaciji, ali kostur, odnosno najveći dio toga što napisano apsolutno je zasnovano na stvarnim događajima.

Književnik Saša Edi Đorđević je o Kosanovićevom romanu napisao da je perom, oštrim kao žilet, naslikao život podno Prokletija, jasno pokazujući da su razlike među ljudima, na oko sličnim, tolike, da neki ne bi mogli biti nazivani ljudskim bićima.

Roman „Grumen podno Prokletija” objavila je izdavačka kuća „Slovensko slovo” iz Beograda.

Komentari 0
Povezane vijesti
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe U Han Pijesku predstavljene knjige kojima se brani srpsko kulturno i duhovno nasljeđe
Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO) Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    10h 34m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    10h 39m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    11h 31m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    11h 45m
    0
  • Paljanin Goran Krulj osvojio zlato na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova
    22h 34m
    0