Велики број вјерника пред подгоричким Саборним храмом

04.09.2021. 18:18
0
ИЗВОР: СРНА

Велики број вјерника окупља се испред Храма Христовог Васкрсења како би присуствоали вечерњем богослужењу којим почиње програм устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија.
Колона од неколико стотина аута кренула је са сјевера да дочека Његову светост патријарха Порфирија.

Вјерни народ кренуо је из Брезовица, Андријевице, Берана, Рибаревина, Мојковца, Колашина, а Никшићани ће ускоро и да стигну пред храм.

Свечани дочек патријарха Порфирија биће уприличен у 18.00 часова у Саборном храму, гдје ће бити служена свечана доксологија и вечерња служба, након тога обратиће се митрополит Јоаникије и патријарх.

Послије њиховог обраћања на бини испред храма услиједиће богат културно-умјетнички програм који ће почети пројекцијом документарних филомова "Литије" и "Митрополит Јоаникије".

У програму ће учествовати гуслар Ђоко Копривица, фоклорни ансамбл народних игара и пјесама "Ђурђевданско коло" из Подгорице, Даница Црногорчевић, Бранка Зечевић, Фенечки бисери, фрулаш Радован Сукновић, Београдски синдикат и Неверне бебе.

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић позвао је грађане Црне Горе, свих вјера и нација и политичких опција, да заједно допринесу очувању мира, стабилност и мултиетничког склада, да одговорно заштите живот и здравље сваког грађанина, као и право на различитост, као највеће богатство.

Он је на "Твитеру" позвао и премијера Здравка Кривокапића да одржи обећање које је дао јуче да Влада гарантује сигурност свима, преузимајући одговорност на себе за сва дешавања, пошто Савјет за националну безбједност којим је предсједавао није забранило јавна окупљања.

Кривокапић је раније данас позвао Ђукановића да јавно и јасно допринесе миру у складу са својом уставном обавезом заштите поретка.

Устоличење митрополита Јоаникија биће обављено сутра у склопу Свете архијерејске литургије у Цетињском манастиру коју ће од 8.00 часова служити патријарх српски Порфирије. 

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот Патријарх Порфирије: Вера нам открива шта је исправан живот
Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек Патријарх Порфирије: Кроз пост се у нама открива прави човек
Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово Патријарх Порфирије: Чувајмо и живимо предање Христово
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 56m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    23h 10m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    21h 17m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    20h 5m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    2h 47m
    0