Veliki broj vjernika pred podgoričkim Sabornim hramom

04.09.2021. 18:18
0
IZVOR: SRNA

Veliki broj vjernika okuplja se ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja kako bi prisustvoali večernjem bogosluženju kojim počinje program ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.
Kolona od nekoliko stotina auta krenula je sa sjevera da dočeka Njegovu svetost patrijarha Porfirija.

Vjerni narod krenuo je iz Brezovica, Andrijevice, Berana, Ribarevina, Mojkovca, Kolašina, a Nikšićani će uskoro i da stignu pred hram.

Svečani doček patrijarha Porfirija biće upriličen u 18.00 časova u Sabornom hramu, gdje će biti služena svečana doksologija i večernja služba, nakon toga obratiće se mitropolit Joanikije i patrijarh.

Poslije njihovog obraćanja na bini ispred hrama uslijediće bogat kulturno-umjetnički program koji će početi projekcijom dokumentarnih filomova "Litije" i "Mitropolit Joanikije".

U programu će učestvovati guslar Đoko Koprivica, foklorni ansambl narodnih igara i pjesama "Đurđevdansko kolo" iz Podgorice, Danica Crnogorčević, Branka Zečević, Fenečki biseri, frulaš Radovan Suknović, Beogradski sindikat i Neverne bebe.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je građane Crne Gore, svih vjera i nacija i političkih opcija, da zajedno doprinesu očuvanju mira, stabilnost i multietničkog sklada, da odgovorno zaštite život i zdravlje svakog građanina, kao i pravo na različitost, kao najveće bogatstvo.

On je na "Tviteru" pozvao i premijera Zdravka Krivokapića da održi obećanje koje je dao juče da Vlada garantuje sigurnost svima, preuzimajući odgovornost na sebe za sva dešavanja, pošto Savjet za nacionalnu bezbjednost kojim je predsjedavao nije zabranilo javna okupljanja.

Krivokapić je ranije danas pozvao Đukanovića da javno i jasno doprinese miru u skladu sa svojom ustavnom obavezom zaštite poretka.

Ustoličenje mitropolita Joanikija biće obavljeno sutra u sklopu Svete arhijerejske liturgije u Cetinjskom manastiru koju će od 8.00 časova služiti patrijarh srpski Porfirije. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Patrijarh Porfirije: Vera nam otkriva šta je ispravan život Patrijarh Porfirije: Vera nam otkriva šta je ispravan život
Patrijarh Porfirije: Kroz post se u nama otkriva pravi čovek Patrijarh Porfirije: Kroz post se u nama otkriva pravi čovek
Patrijarh Porfirije: Čuvajmo i živimo predanje Hristovo Patrijarh Porfirije: Čuvajmo i živimo predanje Hristovo
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    9h 16m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    18h 8m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    11h 59m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    15h 44m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    6h 51m
    4