Велики командант

11.03.2020. 09:58
0
ИЗВОР: Srna

Српски војвода Степан Степа Степановић, један од најистакнутијих војсковођа у два балканска и у Првом свјетском рату, рођен је 12. марта 1856. године.
У Церској бици у августу 1914. Друга армија под његовом командом разбила је аустроугарске трупе, за шта је добио чин војводе.

На Солунском фронту у септембру 1918. Друга армија је, нападајући на главном правцу, у садејству с Првом армијом, пробила непријатељску одбрану, потом избила на бугарску границу и принудила Бугарску на капитулацију.

Степа је послије завршене Артиљеријске школе у Београду, у српско-турским ратовима од 1876. до 1878. исказао велику личну храброст и умјешност у командовању.

Учествовао је и у српско-бугарском рату 1885, а неколико година касније постао је професор историје на Војној академији у Београду и помоћник начелника Главног генералштаба.

У генералски чин унапријеђен 1907. и постављен за команданта Шумадијске дивизије, 1908. именован је за министра војске, затим за команданта Дринске, па Моравске дивизије и од 1911. до 1912. поново је био министар војске.

У Првом балканском рату командовао је Другом армијом у Кумановској бици, послије чега је крајем 1912. и почетком 1913. учествовао у опсади и заузимању Једрена. У Другом балканском рату успјешно је с Другом армијом одбранио правац долином Нишаве према Пироту.

У почетку Првог свјетског рата је, замјењујући начелника штаба Врховне команде војводу Радомира Путника, успјешно спровео мобилизацију и концентрацију српске војске, а послије Церске битке, у септембру 1914. његова Друга армија је упорном одбраном осујетила аустроугарску Пету армију да форсира Дрину.

Потом су у Колубарској бици у другој половини новембра 1914. снаге под његовом командом водиле тешке борбе у подручју Лазаревца и спријечиле аустроугарске трупе да с југа обухвате српску војску и потом у децембарској контраофанзиви учествовале у избацивању аустроугарске војске из Србије.

Приликом повлачења српске војске крајем 1915. и почетком 1916. успио је да с Другом армијом, у садејству с Тимочком војском, успори напредовање бугарске Прве армије.

Степа је био вољени официр, како га описују његови савременици. Дијелио је судбину својих војника и никада није повукао наређење. Био је скроман човјек, који се водио паролом "Све за државу".

У част војводе Степе и Српске војске многе улице у градовима Србије и на подручју бивше Југославије носиле су његово име.

У Сарајеву је скоро цијели 20. вијек једна од највећих улица носила име по Степи - Обала Степе Степановића.
Њу ни комунистичке власти нису дирале, а укинуле су је ратне и послијератне сарајевске власти из деведесетих година на челу са СДА.

Војвода Степа умро је 1929. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Прије 24 године почела НАТО агресија на СР Југославију Прије 24 године почела НАТО агресија на СР Југославију
Годишњица НАТО агресије на СР Југославију (ВИДЕО) Годишњица НАТО агресије на СР Југославију (ВИДЕО)
Политикин забавник, лист за све генерације, напунио 84 године Политикин забавник, лист за све генерације, напунио 84 године
Најчитаније
 • Почела исплата годишњег борачког додатка
  11h 34m
  3
 • Положен камен темељац за изградњу зграде Полицијске управе Источно Сарајево
  10h 29m
  5
 • Дан кад је Војска СР Југославије оборила "невидљивог" (ВИДЕО)
  13h 2m
  0
 • Бесмртни херој – Потпуковник Живота Ђурић
  14h 2m
  0
 • Милан Савић предсједник Студентског парламента
  7h 47m
  4