Veliki komandant

11.03.2020. 09:58
0
IZVOR: Srna

Srpski vojvoda Stepan Stepa Stepanović, jedan od najistaknutijih vojskovođa u dva balkanska i u Prvom svjetskom ratu, rođen je 12. marta 1856. godine.
U Cerskoj bici u avgustu 1914. Druga armija pod njegovom komandom razbila je austrougarske trupe, za šta je dobio čin vojvode.

Na Solunskom frontu u septembru 1918. Druga armija je, napadajući na glavnom pravcu, u sadejstvu s Prvom armijom, probila neprijateljsku odbranu, potom izbila na bugarsku granicu i prinudila Bugarsku na kapitulaciju.

Stepa je poslije završene Artiljerijske škole u Beogradu, u srpsko-turskim ratovima od 1876. do 1878. iskazao veliku ličnu hrabrost i umješnost u komandovanju.

Učestvovao je i u srpsko-bugarskom ratu 1885, a nekoliko godina kasnije postao je profesor istorije na Vojnoj akademiji u Beogradu i pomoćnik načelnika Glavnog generalštaba.

U generalski čin unaprijeđen 1907. i postavljen za komandanta Šumadijske divizije, 1908. imenovan je za ministra vojske, zatim za komandanta Drinske, pa Moravske divizije i od 1911. do 1912. ponovo je bio ministar vojske.

U Prvom balkanskom ratu komandovao je Drugom armijom u Kumanovskoj bici, poslije čega je krajem 1912. i početkom 1913. učestvovao u opsadi i zauzimanju Jedrena. U Drugom balkanskom ratu uspješno je s Drugom armijom odbranio pravac dolinom Nišave prema Pirotu.

U početku Prvog svjetskog rata je, zamjenjujući načelnika štaba Vrhovne komande vojvodu Radomira Putnika, uspješno sproveo mobilizaciju i koncentraciju srpske vojske, a poslije Cerske bitke, u septembru 1914. njegova Druga armija je upornom odbranom osujetila austrougarsku Petu armiju da forsira Drinu.

Potom su u Kolubarskoj bici u drugoj polovini novembra 1914. snage pod njegovom komandom vodile teške borbe u području Lazarevca i spriječile austrougarske trupe da s juga obuhvate srpsku vojsku i potom u decembarskoj kontraofanzivi učestvovale u izbacivanju austrougarske vojske iz Srbije.

Prilikom povlačenja srpske vojske krajem 1915. i početkom 1916. uspio je da s Drugom armijom, u sadejstvu s Timočkom vojskom, uspori napredovanje bugarske Prve armije.

Stepa je bio voljeni oficir, kako ga opisuju njegovi savremenici. Dijelio je sudbinu svojih vojnika i nikada nije povukao naređenje. Bio je skroman čovjek, koji se vodio parolom "Sve za državu".

U čast vojvode Stepe i Srpske vojske mnoge ulice u gradovima Srbije i na području bivše Jugoslavije nosile su njegovo ime.

U Sarajevu je skoro cijeli 20. vijek jedna od najvećih ulica nosila ime po Stepi - Obala Stepe Stepanovića.
Nju ni komunističke vlasti nisu dirale, a ukinule su je ratne i poslijeratne sarajevske vlasti iz devedesetih godina na čelu sa SDA.

Vojvoda Stepa umro je 1929. godine.

Komentari 0
Povezane vijesti
Prije 24 godine počela NATO agresija na SR Jugoslaviju Prije 24 godine počela NATO agresija na SR Jugoslaviju
Godišnjica NATO agresije na SR Jugoslaviju (VIDEO) Godišnjica NATO agresije na SR Jugoslaviju (VIDEO)
Politikin zabavnik, list za sve generacije, napunio 84 godine Politikin zabavnik, list za sve generacije, napunio 84 godine
Najčitanije
 • U Istočnom Sarajevu noćas gorjela četiri automobila
  6h 57m
  1
 • Oštećena tri vozila u požaru u Spasovdanskoj ulici
  9h 40m
  0
 • Krađa iz marketa u Istočnom Novom Sarajevu
  9h 54m
  1
 • Gorjelo auto u Miljevićima
  9h 57m
  2
 • Godišnjica napada na svešteničku porodicu Starovlah na Palama
  11h 36m
  0