Велико срце средњошколаца из Власенице

19.06.2024. 12:02
1
ИЗВОР: katera.news

Да се срцем најбоље види изрека је коју су доказали мали људи великог срца, ученици првог разреда економске струке у Средњошколском центру Милорад Влачић у Власеници.

Не само да су схватили колико је важно пријатељство и узајамна подршка, него су слогу и хуманост показали на дјелу.

У овој школи се проводе различите активности са циљем превенције вршњачког насиља, а једна од њих је био и конкурс на коме је једна од тема била Заједно смо и љепши и јачи.

Према ријечима Ане Лошић, ученице I 4-2, једног од најсложнијих одјељења у власеничкој средњој школи, није им дуго требало да осмисле и сниме кратки филм у којем су приказали ружну страну насиља, вербалног, физичког и дигиталног, али и како заједно можемо да све то спријечимо и лијечимо.

- За рад нас је мотивисала сама помисао да се неко од наших вршњака можда може пронаћи и схватити да није сам, кроз шта год да пролази. У филму се могу видјети различите стране: насилници, жртва и заштитници, и мислим да се сви  можемо пронаћи у њему и тако поправити грешке које, можда и  ненамјерно, чинимо - прича она.

Ана истиче да је учешће у реализацији овог задатка многима отворило очи.

- Прије снимања овог филма ни сами нисмо били свјесни како лако неким непромишљеним ријечима или поступцима можемо утицати на друге. Ово нас је освијестило и имали смо могућност да видимо сасвим другачију перспективу насиља које се, сигурно, сваки дан одвија пред нашим очима, а да тога нисмо ни свјесни - закључила она.

Kада су сазнали да су на конкурсу освојили прву награду, једина дилема била је коме преусмјерити новац. Ниједног тренутка нису ни помислили да освојених стотину марака подијеле или потроше заједно, јер превише је оних којима је помоћ потребна.

- Нисмо радили овај филм да бисмо нешто освојили, већ да бисмо подигли  глас против вршњачког насиља, али када смо већ добили прву награду, једина права одлука је била да освојени новац оде у руке ономе коме је то много потребније. У договору са професорком, одлучили смо да новац преусмјеримо за лијечење Драгана Радомировића из Братунца који је, након свих недаћа које су га током живота пратиле, тешко оболио и ових дана се прикупља новац за његово лијечење - прича, у име свог разреда, Ана Лошић.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Новац који су ови млади људи даровали само је кап у своти која је потребна за лијечење младића из Братунца, али њихов гест је она кап која показује да ће доброта спасити свијет.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Nada 19.06.2024. 13:03
  Bravo mladi ljudi.
Повезане вијести
Дјеца из Лепосавића осјетила топлину дома породице Ђурић из Власенице Дјеца из Лепосавића осјетила топлину дома породице Ђурић из Власенице
Kошаркаш великог срца Kошаркаш великог срца
Власеница очекује кошаркашки спектакл Власеница очекује кошаркашки спектакл
Најчитаније
 • Владика Јоаникије: Свештеномученици дабробосански позивају на праштање (ФОТО)
  7h 45m
  0
 • Познато када се игра финале Вимблдона између Новака Ђоковића и Карлоса Алкараза
  8h 45m
  0
 • У Палама прикупљено 3.500 КМ за лијечење Милијане Грујић
  7h 1m
  0
 • Врућине утичу на здравље - предострожност за дјецу и старе
  10h 7m
  0
 • Могућа велика одступања од реда летења
  23h 23m
  0