Веома нездрав ваздух у Сарајеву, Илијашу и Високом

08.02.2020. 09:25
0
ИЗВОР: Srna

Загађеност ваздуха јутрос је повећана у појединим градовима у Федерацији БиХ, а најлошија ситуација је у Сарајеву, Илијашу и Високом гдје је квалитет ваздуха оцијењен као веома нездрав.

Мјерења у 8.00 часова показала су да је индекс квалитета ваздуха у Високом износио 288, у Илијашу 274, а у Сарајеву 222, објављено је на интернет страници "Зрак.екоакција".

Оваква загађеност указује на то да је код лица с респираторним обољењима, попут астме, могуће значајно појачање симптома и интензитета болести, али и повећана вјероватноћа негативних посљедица по респираторне органе цјелокупног становништва.

Препоручује се да обољели од плућних болести и болести срца, труднице, дјеца и старији избјегавају било какве активности док су напољу, а осталима да избјегавају продужена или већа напрезања током боравка на отвореном.

Нездрав ваздух забиљежен је и у Тузли гдје је индекс загађења 195, у Зеници 194, у Живиницама 172, у Јајцу 160 и у Лукавцу 152.

Загађеност овог нивоа указује на могућу појаву појачаних симптома и интензитета болести код лица с болестима срца и дисајних органа, попут астме, док би сви остали могли почети осјећати негативан утицај загађења на здравље.

Вриједност индекса квалитета ваздуха од нула до 50 је добар, од 51 до 100 умјерено загађен, од 101 до 150 нездрав за осјетљиве групе становништва, од 151 до 200 нездрав, од 201 до 300 врло нездрав и више од 300 је опасан по здравље.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу Митрополит Хризостом: Христово васкрсење да буде васкрсење у срцима, душама, животу
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
Најчитаније
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    14h 45m
    0
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    4h 41m
    0
  • Нерадни дан у Српској
    16h 32m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    12h 12m
    0
  • Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
    15h 32m
    0