Вепар Тито добио другарицу Јоргованку

23.02.2023. 12:09
4
ИЗВОР: nezavisne.com

Славко Миловић из гатачког села Автовац испунио је своју највећу жељу да припитоми дивљу свињу, а вепру Титу, са којим другује дуже од двије године, довео је другарицу Јоргованку.

Тито је добио име јер воли да буде у центру пажње и да се води рачуна о њему. Признаје Миловић за “Глас Српске” да му је Тито пуно дражи од Јоргованке, јер је миран, али и вјеран као пас. Прича да га је купио када је био мали те да је на почетку био немиран, али уз љубав и посвећеност лако су се спријатељили. Временом постали су нераздвојни.

- Жеља ми је била искључиво да припитомим дивљу свињу и успио сам. У животу никад нисам видио паметнију животињу - рекао је Миловић.

И док свакодневно на имању ради око стоке, каже да му додатна брига о Титу и годину млађој Јоргованки не пада тешко. Напротив наглашава да их је љепота видјети испред куће, јер припитомљавањем постају мирни. Тито га, каже, прати у стопу гдје год да крене.

- Тито је легенда, иде до брда и по пољу, шета и увијек се на мој звиждук врати. Не би га продао нема те силе нити пара, да ми неко да милионе. Добро се слаже и са Јоргованком. Једу шта год им понудим све, а кукуруз им је најдражи. Воће и поврће, о житу да не причам, али и млијеко - прича овај страствени ловац.

Додаје да није искључено и да ће добити и појачање, јер колико му се чини, постоји могућност да ће Јоргованка на свијет донијети и подмладак.

- Били су заједно ове зиме, а није искључено да ће их бити још, јер Јоргованка има сада и мало стомака. Мора га слушати, ипак је он старији - у шали каже Миловић.

Не плаши се овај горштак да ће га Тито напустити и отићи, јер зна и километрима да оде од куће, али увијек се врати. Међутим, и да тако одлучи, од њега има дозволу.

- Само јазавца нисам доводио жива кући, остале све животиње јесам. И никад од мене нису бјежали. Ако некад осјети зов дивљине, може слободно да иде. Али знам да неће, јер пријатељи се не напуштају - увјерен је Миловић истичући да се и унучад игра с њима без било каквог страха.

Сточарство

Славко Миловић наглашава да се пољопривредом и сточарством бави од кад је проходао.

- Сточарство је неизбјежан дио моје свакодневице. Да живим не знам колико живота радио бих исто. Имао сам некада и до 380 коза, уз краве, има доста посла, али сте свој газда. У фабрици сам радио пет мјесеци, видио сам да то није за мене, нећу нико да ми командује - рекао је Миловић. Некад су му бикови били разонода.

Коментари 4
 • Generic placeholder image
  Leo 26.02.2023. 00:54
  U pravu si Marko...i kod mog rodjaka na mini farmi od dva magarca,jedan je Marko,a drugi Gacanin...Hvala na podsjecanju
 • Generic placeholder image
  Marko 24.02.2023. 15:29
  Životinjama ljudi ponekad daju čudna imena, moj komšija ima cuku, zove se Leo..
 • Generic placeholder image
  Leo 23.02.2023. 14:46
  Kasni ovaj gacanin za savremenim tokovima...Tite više nema,a pošto mu ovaj jaran voli da je u centru pažnje,nek onda da ime od sefa kod koga mu netjak Srdjan uživa povjerenje....
 • Generic placeholder image
  Petar 23.02.2023. 13:21
  Zar Tito nije dobio drugaricu Jovanku?
Повезане вијести
На Палама потврђено шест случајева заразе код дивљих свиња На Палама потврђено шест случајева заразе код дивљих свиња
Соколац: Први случај афричке куге свиња потврђен на лешевима дивљих свиња Соколац: Први случај афричке куге свиња потврђен на лешевима дивљих свиња
Крдо дивљих свиња на путу Хан Пијесак-Олово (ВИДЕО) Крдо дивљих свиња на путу Хан Пијесак-Олово (ВИДЕО)
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  19h 56m
  1
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  22h 33m
  0
 • Једногодишњaк у критичном стању након незгоде на зип-лајну
  1h 51m
  1
 • Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО)
  22h 44m
  0
 • Скандалозан говор градоначелника Дубровника
  14h 29m
  0