"Веселе машине" ће радити тек за душу домаћина

08.10.2019. 19:17
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Ове јесени "веселе машине" за ракију ће у многим добојским селима углавном одмарати јер је род шљиве, јабуке и крушке у потпуности подбацио, а лошу годину тешко може поправити "печење" лозоваче.

-Прошлогодишњи род воћа је био добар и могло се направити доста ракије, ове године га није било генерално на нашем простору, а надамо се да ће сљедеће године бити знатно бољи род. На Озрену имамо воћњак с око 200 садница и све иде у ракију - прича Дајана Ђукановић те додаје да производе четири врсте ракије и двије врсте ликера.

Радивоје Кузмановић каже да је за његових скоро 70 година ово први пут да није било шљиве.

-Ја сам рођен под шљивом и живим с њом цијели живот. Ове године је први пут да нема не само шљиве, него ни других воћки, крушке и јабуке је мало те нешто мало грожђа. Казани ће ове године радити само за душу. Биће лозе десетак казана, а остало ништа - пожалио се Кузмановић, који осим 16 врста ракије производи и неколико врста ликера.

С обзиром на то да ова година није ишла наруку воћарима и произвођачима традиционалних алкохолних пића, за ракијом се посеже из подрума у којима се љубоморно чувају флаше напуњене када су године биле родније.

Славко Драгичевић се похвалио да је претходних година у Подновљу осим традиционалне шљивовице припремао посебну врсту ракије којој је дао и оригиналан назив -кардиоваскуларна, а њу спрема по својој рецептури.

-Она се у фамилији пије и могу вам рећи да готово нико нема кардиоваскуларних проблема. Та ракија се у ствари не пије, она се узима ујутру на гладан стомак једну супену кашику. Њен састав је ракија од јабуке, бијели лук, прополис, ђумбир, жалфија и још ове неке наше интерне мирођије које нисмо унијели на ову декларацију. Доказано помаже, моја мајка је пекла ову ракију и доживјела 102 године - казао је Драгичевић.

У ракију се често ставља и мед, а ове године ни пчеларима временске (не)прилике нису ишле наруку.

-Ако је могу оцијенити од један то пет, то је нека слаба двојка. Приноси су далеко мањи. У прољеће је само било нешто мало меда, а љето и багрем су били нула. Врло мало је било, таман за нас - тек неколико килограма по кошници, три до четири - рекао је пчелар Небојша Андрић, који има 300 кошница.

Коментари 0
Повезане вијести
Фочански бренд - пекмез и ракија од јабуке (ФОТО) Фочански бренд - пекмез и ракија од јабуке (ФОТО)
Продају ракију за један евро по литру Продају ракију за један евро по литру
У БиХ највише дошло пива, а отишло ракије У БиХ највише дошло пива, а отишло ракије
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    21h 51m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    11h 4m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    10h 35m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    10h 58m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    6h 51m
    0