Видео који је потресао регион: Директорка вртића дјечаку није дала да учествује у представи (ВИДЕО)

22.12.2022. 11:41
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Не, ово се не дешава тамо негдје на Новом Зеланду, да вас није брига, јер је ето далеко негдје, јер вас се не тиче, не, ово је код нас и није ово једини случај о којем се шути!

Срамотни случај понашања запослених и директорике једног вртића према дјечаку Јакову потресао је многе, пише „Боснаинфо“.

Видео који је мајка дјечака објавила на Инстаграму у кратком временском периоду постао је виралан и наишао је на бројне коментаре подршке мајци која је ово објавила, а осуду на запослене у вртићу „Трноружица“ у Широком Бријегу са директорицом на челу.


 Док су се другари забављали, пјевали и плесали на приредби, Јаков је остављен да сједи на клупи. Јаков није имао прилику учествовати на приредби. Јакову је одузето право да буде дијете, да се игра, да се дружи с вршњацима из вртића.

На питање његове мајке зашто њено дијете није учествовало на приредби и зашто је остављен на клупи да чека док се приредба заврши, директорица вртића јој је одговорила да има још 10 вртића те да може преписати у други, ако јој се не свиђа вртић у који иде њено дијете. Страшно! Много је Јакова, сигурно који у вртићима и школама дијеле судбину овог недужног дјечака. Велики број дјеце се оставља по страни, јер су различити: по боји коже, по физичком изгледу, по споријем расту и развоју… – нажалост ово је сурова реалност!


 Мајка је поручила да „Ми идемо наравно, али нећемо шутјети и ставити све под тепих, то не заслужује нико, а најмање дијете од 5 година“.

Много је проблема који нас окружују, а на који као друштво шутимо и трпимо. Не смијемо шутјети, свако треба одговарати за своје поступке, не можемо само причати о проблемима, требамо исте пријављивати, покушавати ријешити. Овај случај и сваки онај у којем се дијете запоставља намјерно, треба да буде пријављен, ниједно дијете не смије бити запостављено, злостављано нити малтретирано.

Огласили се из вртића у Широком Бријегу

Након што је мајка дјечака на друштвеним мрежама објавила снимак гдје тврди да су њеног сина дискриминисали не дозвољавајући му да учествује у Божићној представи вртића Трноружица у Широком Бријегу, огласио се и вртић.

Они су се сада огласили и оштро одбијају све критике.

Драгана Мандић, мајка дјечака који иде у овај вртић, а који се налази на снимку гдје се види да га васпитачица склања с бине током приредбе, написала је своју верзију о томе шта се догодило.

Међутим, из Трноружице тврде да је она нетачно и необјективно изнијела чињенице те да је дјечак учествовао на приредби, али да је склоњен због сигурности, а не с циљем дискриминације.

Видео је потресао многе с разлогом, а још је шокантнија објава вртића.

Саопштење у наставку преносимо у цјелости:

– Обраћамо Вам се поводом неистинитих навода госпође Драгане Мандић које је иста изнијела дана 21.12.2022. године на друштвеним мрежама, а које неистините наводе су касније пренијели поједини интернет портали. Подстакнути писањем госпође Драгане Мандић, чије је дијете, као дијете с потешкоћама у развоју корисник услуга Дјечјег вртића „Трноружица“ у Широком Бријегу, радници вртића одговорно тврде да је госпођа Драгана Мандић нетачно и необјективно изнијела чињенице и описала догађања на Божићној приредби у вртићу која се одржала 20.12.2022. године.

Наиме, током приредбе, коју су припремиле васпитачице, учествовала су дјеца свих група, а у којим групама се налазе и дјеца с потешкоћама у развоју. Апсолутно су неистинити наводи како је дијете с потешкоћама било издвојено или да му није било допуштено учествовати на приредби. Издвајање било којег дјетета није била намјера, нити је пракса радника вртића било кога дискриминисати или угрожавати, а поготово не дјецу са потешкоћама у развоју.

Напротив, дјечји вртић Трноружица је једини вртић у Широком Бријегу који прима дјецу с посебним потребама, а о којима се брине професионално и одговорно посебно обраћајући пажњу на њихово социјално укључивање. Велику помоћ у оваквим активностима, а под које активности спадају и Божићне приредбе, дјелатницима вртића пружају и асистенти као стручне особе за помоћ дјеци са посебним потребама.

Везано за спорни тренутак који се види на једном од снимака, дјечак је изишао на бину, провео на истој одређено вријеме, а након тога одгајатељица га је узела у наручје, након чега је остатак времена дијете провело у њеном наручју. Васпитачици нити било коме од радника апсолутно није била намјера дијете искључити из представе, већ је намјера била заштити дијете од пада у тренутку док друга група дјеце изводи своју кратку тачку. Након тога, дијете је остало на представи све док његова мајка није напустила дворану и одвела дијете у гардеробу.

У гардероби је настала друга спорна снимка којом је мајка Драгана Мандић створила неистинити наратив да радници вртића изолују дијете од осталих. Сви радници вртића одговорно тврде да никоме од њих није била намјера изоловати дијете од остале дјеце нити је било ко од радника одвео дијете у гардеробу.

Жалосни смо и зачуђени изнесеним ставовима госпође Драгане Мандић, а чији став никако не осликава реално читаву ситуацију. Нико од васпитача као ни ја лично нисмо доживјели овај догађај на начин како га је изнијела мајка дјетета.

Посебно истичемо чињеницу да ниједном до сада нисмо имали примједби на наше опхођење са дјецом са потешкоћама у развоју од њихових родитеља, а поготово да их на било какав начин дискриминшемо или издвајамо.

Изузетно нас жалости што на овакав начин морамо реаговати на изнесене ставове госпође Драгане Мандић као мајке дјетета, али су њени наводи створили токсичну атмосферу у јавном простору, а јавност заслужује знати истину.

Објективне и утемељене критике су увијек добродошле, али то овдје заиста није случај – наводи се у саопштењу које потписује директорка и радници Дјечјег вртића Трноружица, преноси Боснаинфо.

Коментари 0
Повезане вијести
Горан Ковачевић из Фоче руши све предрасуде (ВИДЕО) Горан Ковачевић из Фоче руши све предрасуде (ВИДЕО)
Дјечак Ислам (15) херој Русије: Спасао више од 100 људи из пакла у „Крокусу“ Дјечак Ислам (15) херој Русије: Спасао више од 100 људи из пакла у „Крокусу“
Тринаестогодишњи дјечак сјекиром убио 12 јагањаца Тринаестогодишњи дјечак сјекиром убио 12 јагањаца
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    8h 6m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    22h 20m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    20h 27m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    19h 15m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    5h 42m
    0