Вирус корона нанио велике посљедице музичарима у Источном Сарајеву

09.12.2020. 18:34
0
ИЗВОР: Катера

Бројни музичари из Источног Сарајева трпе велике посљедице због пандемије вируса корона, која је отказала велики број наступа уживо, посебно у мањим локалима, гдје је немогуће поштовати прописане мјере. 

Одлуке да се, због повећаног броја обољелих и преминулих од посљедица вирусом корона, забрани музика уживо и скрати радно вријеме угоститељских објеката у нашем граду и широм Републике Српске, нанијела је додатну штету музичарима.

Иако су из Владе Републике Српске најавили да ће музичари у Српској добити додатну помоћ, осим оне за април и мај текуће године, до исте није дошло до данас.

Музичар Филип Миовчић, који живи у Палама, каже за Катеру да је на рад музичара вирус корона имао највећи утицај са катастрофалним посљедицама, које су највише проузроковане тиме што им је, како он каже, ускраћено право за рад без икаквог вида помоћи  државе.

- Од марта мјесеца до данас сам одрадио укупно четири свирке у оном периоду када су попустили мјере, али ми је отказана комплетна година договорених ангажмана за оркестар од шест чланова, а то је шест породица које су остале без мјесечне плате – каже Миовчић.

Миовчић каже да су се људи на наступима, гдје је музика уживо била дозвољена, углавном придржавали мјера, али каже да га је разочарало то што је било ситуација гдје се мјере нису важиле подједнако за све.

- Није непознаница да су се одржавали приватни слављенички скупови са 200 и више људи, па чак и у вријеме забране окупљања. За вече након избора сам имао пар позива од политичких странака, које су имале на уму да прослављају побједе, што наравно нисам прихватио, из разлога што поштујем мјере од почетка – рекао је Миовчић.

Он додаје да је због забрана музике уживо и већих окупљања његовом оркестру и већини колега ова година тотално пропала, а да је ту уложено много новца и труда.

- Немам никаква очекивања што се тиче ове године, чак је и наредна под великим упитником. Прослава Нове године је најзначајнија свирка у години и озбиљно ће утицати ако је не будемо радили, али и ако је будемо радили и ако се буде прослављала у већим скуповима људи, само ћемо продужити агонију и „долити уље на ватру“ – рекао је Миовчић.

Миовчић истиче да су субвенције за музичаре спроведене у свим земљама, осим у Републици Српској и Федерацији БиХ, те навео примјер Белгије гдје је минимално примање преко 1.200 евра по становнику, које се исплаћује свим становницима или оним који имају стални посао.

- Ова земља апсолутно није учинили ништа за нас, а узели су нам апсолутно све – додаје Миовчић.

Слика

Дејана Хршум /фото: приватна архива

Вокал бенд „Старбриџ“ Дејана Хршум истиче да је пандемија вируса корона значајно утицала на смањен број наступа и концерата овог бенда, те додаје да је, такође, учинила да број истих буде сведен на минимум.

- Када се појави прилика за одржавањем концерта или наступа, то се наравно мора прилагодити новонасталој ситуацији, уз све мјере предострожности – каже Хршум.

Додаје да, када је она у питању и њено бављење музиком, а говорећи о финансијском стању, вирус корона није много утицао јер се бави педагошким радом.

- Радим као професор пјевања и соло пјевања, тако да сам са те стране финансијски заштићена, те наступи са бендом нису мој основни извор финансирања. Нажалост, тренутно смо приморани да се прилагодимо ситуацији у којој се налазимо и надам се да ће се колеге музичари успјешно опоравити од свега што нас је задесило – каже Хршум за Катеру.

Вокални солиста из Источног Сарајева Сара Марић каже да се свакодневни живот музичара од самог почетка пандемије вируса корона знатно измијенио, посебно из разлога што се тај посао свакодневно веже за окупљања, публику и контакт са људима.

Слика

Сара Марић /фото: приватна архива

- Након потпуног прекида рада од скоро три мјесеца, неколицину свирки смо успјели организовати у току љета и јесени. Најчешће су у питању били наступи у отвореним, љетним баштама кафића, који су омогућавали поштовање свих прописаних мјера – каже Марићева.

Додаје да је све то, ипак, била у знатно мањем броју људи него претходних година. Каже да је због тренутних мјера, гдје је у Српској на снази потпуна забрана музике уживо, у ФБиХ имају прилику свирати за мањи број људи, што им пружа мало простора за рад.

- Иако се, из разумљивих разлога, јако мало локала одлучује за овакве врсте догађаја, постоје и они који, уз максималну одговорност, људима пружају дашак већ помало заборављеног живота. Вјерујем да ће мјере и забране потрајати и током празника, а скоријем повратку у нормалне токове можемо се само надати – истиче Марићева.

Она каже да је свима јасно да слиједи најдинамичнији период године, период када су сви навикли на славље и много свирки уживо, али вјерује да ће овај пут то бити доста другачије, како за публику, тако и за извођаче.

- Прилагођавање је неопходно, у сваком смислу и искрено се надам да ћене бити потпуног затварања, иако и без њега итекако осјећамо финансијске посљедице током читавог периода пандемије вируса – истиче Марићева.

Музичар Страхиња Бартула из Сокоца истиче да на самом почетку нико није мислио да ће забране окупљања толико дуго трајати, то јесте, да су сви мислили да ће се све релативно брзо вратити у нормалне токове живота.

Он каже да је свирки уживо у вријеме пандемије било бар три пута мање него прије почетка пандемије, а посебно из разлога што су се многи контакти изгубили и због тога што иста правила нису важила за све општине подједнако, тако да су негдје могли свирати, а негдје нису.

Када се ради о плановима за Нову годину, Бартула каже да немају заказане свирке ове године.

Музичари у Републици Српској којима је онемогућен рад због пандемије вируса корона добили су државну помоћ само за април и мај, а од тада су препуштени сами себи. 

Иако је Влада РС најављивала да ће помоћи овој дјелатности и наредних шест мјесеци, то се до данас није десило.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“ Кошаркаши „Славије“ у недјељу дочекују „Посушје“
Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево Новчана подршка матурантима од општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    5h 27m
    8
  • Радник пао са стуба и погинуо
    23h 49m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    20h 57m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    20h 11m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    20h 28m
    0