Више од 1.000 излијечених у Србији донирало крвну плазму

07.09.2020. 19:12
0
ИЗВОР: Srna

У Србији је више од 1.000 особа донирало крвну плазму која се користи у лијечењу обољелих од вируса корона, изјавила је данас Гордана Антуљесков из Института за трансфузију крви Србије.

Антуљескова је рекла да се број донатора крвне плазме свакодневно повећава, те да грађани који су се опоравили од вируса корона крвну плазму могу да дају у Институту за трансфузију крви у Београду и Заводу за трансфузију крви Војводине у Новом Саду.

-Услов за донирање плазме је да морају имати најмање 18, а највише 60 година, као и да им тјелесна маса није мања од 60 килограма- рекла је она за РТС.

У Србији се од половине априла, када су забиљежени први излијечени пацијенти од вируса корона, води национална кампања под слоганом "Победио си ковид 19, донирај плазму и спаси некоме живот".

Антуљескова је подсјетила и да се залихе крви од почетка пандемије крећу од минимума "до неког нормалног нивоа", те апеловала да грађани добровљно дају крв.

-Са повратком ђака у школе и завршетком годишњих одмора, као и преласком у нормалан рад многих болница, биће и повећане потребе за крвљу- указала је Антуљескова.

Према њеним ријечима, потребно је да 300 до 350 грађана свакодневно да крв.

-Залиха крви за ковид болнице тренутно има за два дана, али пошто су многе операције због пандемије биле на чекању потребе ће бити веће- додала је Антуљескова. 

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот Дала име по дјевојци са чијом јетром живи: Не заборавља Софију која јој је продужила живот
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    18h 39m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    18h 46m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    15h 28m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    10h 6m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    10h 38m
    0