Више од 30.000 пацијената у Српској замијенило породичног љекара

15.01.2020. 09:00
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Тим породичне медицине у Српској током прошле године промијенила су 30.874 осигураника Фонда здравственог осигурања РС, а новог љекара само у посљедњем кварталу прошле године изабрало је 19.838 становника.

Наиме, од 1. октобра до 31. децембра становници могу замијенити изабраног љекара без навођења разлога за то, док у осталом периоду године то могу учинити само у одређеним околностима, односно потребно је навести оправдан разлог за то.

Према подацима Фонда здравства, сваке године све више осигураника мијења доктора породичне медицине па је тако нови тим у 2018. изабрало 27.185 пацијената, а 2017. године њих 25.812.

- Највише промјена породичног доктора лани је било у Бијељини, гдје су новог љекара изабрала 3.842 осигураника, затим у Шамцу, Добоју, Прњавору те Бањалуци - навели су у Фонду здравственог осигурања. 

Према подацима Фонда здравства, у “редовном периоду” новог гинеколога изабрала су 6.392 осигураника, док је код другог педијатра пререгистрован 1.331 пацијент.

У Фонду здравственог осигурања истичу да је породичног доктора за девет мјесеци лани промијенило 11.036 осигураника, а најчешћи разлози су промјена мјеста пребивалишта, престанак рада доктора породичне медицине у установи која има уговор са Фондом здравства, промјена сједишта амбуланте и слично.

Из Фонда здравственог осигурања позивају осигуранике који желе да промијене љекара да то  учине у “редовном периоду”, од 1. октобра до 31. децембра. 

- Тада је процедура једноставнија, а потребно је да осигураници попуне одговарајуће обрасце код новоизабраног доктора и овјере их у фонду. Процедура промјене мимо “редовног периода” је компликованија, јер Фонд здравства почетком сваке године уговара примарну здравствену заштиту са домовима здравља управо на основу броја регистрованих осигураника у једном дому здравља и од тога зависи и колико ће који дом здравља добити средстава - објаснили су у овом фонду.

Додали су да је из тог разлога важно да се промјене љекара изврше у предвиђеном периоду те да се накнадне пререгистрације сведу на минимум, а грађани се могу регистровати код тима породичне медицине у домовима здравља или у приватним амбулантама породичне медицине са којима Фонд здравства има потписан уговор.

Директор Дома здравља Бијељина Душко Миловановић истакао је да је промјена доктора уобичајен процес те да је новог љекара лани промијенило свега три одсто пацијената. 

- Највећи број промјена љекара је био у оквиру овог дома здравља. Мало је пацијената који су из ове прешли у приватне установе - рекао је Миловановић. Додао је да је ове године знатно повећан број регистрованих пацијената у овој установи.

Више регистрованих пацијената ове године, како стоје ствари, имаће и добојски Дом здравља, а према ријечима директора ове здравствене установе Славка Ковачевића, промјена љекара лани је била уобичајена, као и претходних година. 

- Промјена тимова породичне медицине није било много, ако се у обзир узме број регистрованих становника - казао је Ковачевић.

Бањалучанка Марија Б. каже да се у новембру пререгистровала код другог тима породичне медицине, јер је била незадовољна претходним.      

- Кад кренем од медицинске сестре, која никада није изустила ни добар дан ни довиђења, само је климала главом. Осим тога, трудна сам знала да чекам и по два сата у пуној чекаоници да бих ушла код љекара, јер, иако сам имала предност, сестра је сматрала да треба да чекам као и остали. Породична је прича за себе. Знала је да одбије да ме прегледа, јер, ето, она са врата може да процијени да ли је неко болестан - испричала је Марија. 
 

Коментари 0
Повезане вијести
Страдање сарајевских љекара – Град у којем је убијена Хипократова заклетва Страдање сарајевских љекара – Град у којем је убијена Хипократова заклетва
Тим српских љекара отпутовао у Хаг да прегледа генерала Младића Тим српских љекара отпутовао у Хаг да прегледа генерала Младића
Љекари иду у Хаг да прегледају Младића, предводи их Ђајић Љекари иду у Хаг да прегледају Младића, предводи их Ђајић
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    16h 54m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    14h 23m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    8h 37m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    13h 41m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    4h 49m
    0